.

.
.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Miten selättää sälä?


Yksi tavoitteeni tämän huushollin rakentamisessa on ollut pyrkimys sälän keskittämiseen. Eli kodisssa pitäisi olla tiloja, joissa ei ole paljoa tavaraa, sekä niitä tiloja, joihin kaikki välttämätön pikku sälä keskittyy, funktionaalisesti järjestettynä. Nuo avarat, ilmavat tilat olisivat tyypillisesti oleskelutiloja, eli isojen ja harvojen huonekalujen tiloja, ilman turhia koriste- tai muita pikkuesineitä. Ne taas, mihin kaikki sälä keskittyy, olisivat toiminnallisia työskentelytiloja (ja se "sälä" tietysti tuiki tarpeellista tykötarviketta).

Tavoite onkin jossain määrin toteutunut. Mutta jatkuvasti saa taistella sitä vastaan, etteivät kaikki paikat ala kuitenkin pursuta tavaraa.

Tavaravyöry onkin ehkä yksi arkielämän ja asumisen suurimpia vitsauksia ja käytännön haasteita. Sen hallitsemiseen tarvitaan jatkuvaa henkistä ponnistelua ja herpaantumatonta otetta.

Ja todellakin erilaisia käytännön ratkaisuja. Tarkoitushan ei ole pelkästään varastoida, vaan sijoittaa suuri määrä pientavaraa toiminnalliseen käyttövalmiuteen. Lokeroida ja järjestää niitä käden ulottuville.

Joissain yhteyksissä vaan tarvitaan kaikenlaista, kuten ompelemisessa.


Ompelupaikkani sijaitsee yläkerrassa, nurkkauksessa, jonka läpi kuljetaan makuuhuoneesta kylppäriin ja vaatehuoneeseen. Se on ahdas ja monine ovineen pirstaleinen läpikulkutila. Haluaisin vähän rauhallisemman ompelupaikan, jonne mahtuisivat kunnolla sekä silityslauta että sovitusnukke. Ja tietysti kaikki ompelemisen lukuisat välttämättömät oheistarvikkeet.


Olen vähän suunnitellut, että siirtäisin ompelimoni kellariin sitten, kun kodinhoitohuone valmistuu. Kätevästi sen kupeessa on nimittäin ihan kelpo huone, entinen omenakellari, joka on toistaiseksi toimittanut varaston virkaa.

Myöskin kellarikerroksessa sijaitseva työhuone on meillä toinen keskitetyn tavaranpaljouden tyyssija. Ja on niitä tietysti monia muitakin: keittiö, kaikki kirjahyllyt, eteinen, kodinhoitohuone jne. 

Lisäksi oma lukunsa ovat sellaiset museaaliset yksityiskohdat kuten esim. talomme alkuperäisten astioiden säilytysvitriini. Se onkin melkoisen epäfunktionaalinen monumentti, jollaisia periaatteessa kotona vastustan, mutta jolle ei oikein mahda mitään. Tuskinpa koskaan kykenen roudaamaan kirpparille noita rakkaan vanhan talomme historiaan kuuluvia, ihania mummonmökin astioita, vaikkei niitä juurikaan tule käytettyä.


Olisi kiva tietää, millaisia käytännön ratkaisuja muissa huusholleissa on löydetty tarpeellisten, mutta runsaslukuisten pientavaroiden järkevään säilyttämiseen, eli miten sälä on selätetty! 

Se on ehkä tämä kovaa vauhtia etenevä kevät, joka johdattaa mietteet käytännöllisiin kysymyksiin.

Täydensin muuten pesuainevarastoa ensi elkeenä kohti tulevia kevätsiivouksia . Olen huomannut, että hyväntuoksuisilla yleispesuaineilla on siivousintoa lisäävä vaikutus. Tai, noooh....


Siivoamisen aloittamisen suunnitteluun sopivat mainiosti tuoksukynttilät ja muutama kunnon kupposellinen vastajauhetuista pavuista puristettua maitokahvia :-)



2 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Hei!
Jep, kyllä tuota tavaraa pursuaa joka kaapista ja komerosta..Ja kyllähän se ärsyttää.
Itse vien noin pari kertaa vuodessa ylimääräiset kamppeet kirppikselle ja kierrätyskeskukseen.. Näin jää vähän enempi tilaa myös "turhille" tavaroille, joita ei kuitenkaan halua pois laittaa. Viimeisin hankita oli isot sängynaluslaatikot-ajattelin talvivaatteita säilöä niihin, jotta komeroihin saisi enempi tilaa.

Nyt pitäs täälläkin alkaa "raivaus".Kaikenlaista turhaketta on taas talven aikana kertynyt.. Tänään kuitenkin ulkoillaan, meillä aurinko paistaa :) Pirteää la-päivää sinne!

Heli kirjoitti...

Hei Anne! Juuri niin se homma pitäisi hoitaakin, että tekisi pari kertaa vuodessa keikan kirpparille ylimääräisine kamppeineen. Mutta sepä vaatiikin niin suurta pontevuutta, että tuppaa aika usein jäämään väliin.

Noo, aurinko paistaa ihanasti täälläkin, nautitaan nyt siitä ja annetaan talon ainakin vielä tänään ihan rauhassa pursuta!