sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Talven selkä

Joululoman jälkeen töissä on ollut tavallista kiireisempää. Olen samaan aikaan tehnyt kotona hitaasti edistyvää suursiivousta/inventaariota. Työn alla on esim. uuden ompelu- ja vierashuoneen perustaminen pohjakerrrokseen. Sitä onkin kaivattu. 

Kun monelle viimeisimmälle viikonlopulle on vielä osunut erilaisia juhlia, ei saumaa päivityksille ole oikein tuntunut löytyvän. 


Koska töissä on ollut kiire, päivät ovat aina silloin tällöin venyneet iltaan saakka. Ruuanvalmistus on jäänyt tavallista useammin miehelle ja lapsille. Varsinkaan miestä tilanne ei ole lainkaan haitannut, päinvastoin, se on innostanut hänet monipuolisiin kokkauskokeiluihin.

Niinpä tänäänkin, vaikka minulla oli vapaapäivä, sain istua valmiiseen ruokapöytään. Mies ja tytär olivat tehneet herkullista paahtopaistia ja punaviinikastiketta. Jälkiruokakahvin kanssa oli kevään ensimmäiset laskiaispullat.


Hiljattain oli Heikin nimipäivä, eli talven selän pitäisi olla jo taittunut. Olen tunnustellut ilmaa kevään merkkejä etsien, mutta kovin talviselta täällä on kyllä vielä tuntunut. Keväisemmät säät olisivat kohta puolin jo kovin tervetulleita.


Niitä odotellessa, mukavaa alkavaa talviviikkoa!

tiistai 6. tammikuuta 2015

Kevättä kohti

Viimeinkin on päästy loppiaiseen ja vuoden ylenpalttisin herkutteluputki alkaa jäädä taakse. Korkea aika onkin jo vähitellen suuntautua kynttilöiden keskeltä ja ruokapöydän äärestä muualle. Vaikkapa kohti kevättä, lisääntyvää valoa ja yllättävän pian heräilyään aloittelevaa puutarhaa.

Viikonloppuna saimme vieraiksemme vanhat, rakkaat ystävät. Päätimme tarjota heille blinejä, joita meillä ei aikaisemmin ole tehty. Olen jo kauan sitten ostanut kaksi hienoa blinipannua odottamaan oikeaa hetkeä. Kun sitä ei vuosien saatossa tuntunut tulevan, vein pannut viime kesänä mökille. Ja siellä ne nyt tietysti olivat, kun se oikea hetki viimein koitti. 

Onneksi on olemassa mukavia naapureita. Tosin heiltäkään ei löytynyt varsinaisia blinipannuja, mutta saimme lainaksi pikkulettujen tekoon tarkoitetut valurautapannut, jotka soveltuivat tarkoitukseen erinomaisesti. 

Taikina tehtiin vanhan venäläisen ohjeen mukaan, tattarijauhoilla. Hiivataikinan annettiin myös käydä huoneenlämmössä yli yön.

Mies paistaa ja blinit kohoavat pannulla komeasti


Blinien täytteinä, kuten kuuluu, mätiä, smetanaa, punasipulia, kylmäsavulohta, savuporotahnaa, omenasmetanasilliä, valkosipulisuolakurkkua ja hunajaa.


Venäläishenkisen blini-iltapalan jälkiruokana oli italialaista tiramisu-torttua, jota meillä tehdään yleensä vain vuodenvaihteen juhlissa, tyypillisimmin uutena vuotena. Se on nimensä mukaan taivaallinen herkku, oman perheemme keskuudessa ylivoimaisesti suosituin leivonnainen. Vähän uuden makusäväyksen sille antoi tällä kertaa mausteena käyetty appelsiinilikööri.


Hyvää loppiaista!