Ei pääsiäistä ilman pashaa. Kulitsan teen vasta ihan viime tipassa, niin että se saadaan uuninlämpöisenä juhlapöytään.
Myös ihanat lusikkaleivät kuuluvat meidän pääsiäispöytään
Työkaverini kertoi kiinnostavia juttuja lapsuutensa pääsiäisperinteistä. Heillä maalaistalossa esimerkiksi tehtiin mämmi aina itse, ja hyvää oli. Munien pintaan värjättiin riisikuvioita. Olisipa ollut tosi hauskaa valmistaa meillekin kotitekoista mämmiä, mutta valmistaminen kestää monta päivää enkä siis enää tänä pääsiäisenä ehtinyt. Ensi vuonna sitten.
Mutta munia kokeilin värjätä siten, että kastelin ne ensin vesihanan alla, pyörittelin sitten riisiryyneissä ja käärin lopuksi nailonsukkaan. Sen jälkeen keitin munat sipulinkuorilla värjätyssä vedessä. Sukka oli kuitenkin harmillisesti liian löyhäkudoksinen, eikä kovin moni riisinjyvänen pysynyt koko kiehutuksen aikaa munankyljessä kiinni, niin kuin pitäisi.
Tarvittaisiin periksiantamaton puuvillakangas, joka kiedottaisiin munan ympärille vaikkapa rautalangalla, niin että riisikerros pysyisi tiukasti paikoillaan. Mutta jotain käsitystä riisikuvioinnista kuitenkin sain.
Pitkäperjantaina, päivää ennen varsinaista pääsiäisyön ateriaa, virittäydyimme tunnelmaan kevyen punajuuri-kasviskeiton ja karitsankarettein myötä. Punajuurikeiton ohje löytyi Hesarin ruokatorstai-sivuilta reilu viikko sitten.
Keittoa haudutettiin kauan
Keiton seurana keitettyä munaa ja smetanaa
Jälkiruuaksi kahvia, lusikkaleipiä ja pashaa
Iltayöstä käytiin vielä koko perheellä kuuntelemassa keskiaikaisessa kirkossa seitsemän Dietrich Buxtehuden Membra Jesu Nostri-kantaattia
Sanat eivät riitä kertomaan kuinka ihmeellisen ihana Sinun blogisi on. Nuo upeat ruuanlaitot ja leivonnaiset ja munien värjäykset ovat ihan häkellyttävän ihania. Kyllä Sinun blogisi menee ihan kärkeen vaikka paljon ihania muitakin blogeja olen nähnyt.
VastaaPoistaOikein ihanan valoisaa ja iloista Pääsiäistä Sinulle ja läheisillesi.
Voi, kiitos taas kauniista sanoistasi, Punainen Tupa <3
VastaaPoistaJa samoin, Onnellista Pääsiäistä Sinullekin!
Edesmennyt anoppini teki aina mämmän itse....valitettavasti en tykkää mämmistä enkä voi sanoa oliko hyvää...:)
VastaaPoistaKuulin työkaverilta, että hänenkin lapsuusseuduillaan (Virroilla) mämmi tehtiin aina itse. Oma äitini teki myös kaiken mahdollisen itse, mutta en muista, että olisi kuitenkaan koskaan tehnyt mämmiä. Siksi kai se ei minullakaan ole tullut mieleen.
VastaaPoistaMutta ensi vuonna aion kokeilla. Mämmi kun on minun mielestäni taas yksi pääsiäisen suurimpia herkkuja... :-)
Ihania herkkuja! Minäkin värjään sipulinkuorilla. Kreikassa saimme pääsiäisenä kirkkaanpunaisia munia, niitä haluaisin, mutta taitaa mennä silloin keinoväreihin.
VastaaPoistaRauhallista pääsiäistunnelmaa kuvissasi.
Hyvää pääsiäisenaikaa!
Punaiset pääsiäsimunat olisivat kauniita, noissa sipulivärjätyissä hieman häiritsee se, että ovat aika lähelle ruskeiden kanojen munien luonnollista väriä. Pitäisi selvittää tuo punainen...
VastaaPoistaHyvää pääsiäisenikaa myös Sinulle ja läheisillesi!
Aivan ihana blogi sinulla. Ihanaa, että löysin tänne:). Ihanaa pääsiäisen aikaa <3
VastaaPoistaKiitos <3
VastaaPoistaJa onnellista pääsiäisen aikaa Sinullekin!
Olet(te) edelleen monilahjakkuus! t markkis
VastaaPoistaMarkkis, olet edelleen Rakas Ystävä <3
VastaaPoistaAhh ja oih, pakahdun hyvästä olosta joka kerta kun kyläilen blogillasi. Olisi aineksia blogistania -ohjelmaan (yleareena). Kiitos Heliseni, esteetikon silmä lepää ;)
VastaaPoistaParas tunnustus... Kiitos, ihana Sirpa!
VastaaPoista