Tehdessäni kevätsiivousta keittiön kaappeihin löysin useita jauhopusseja, joiden parasta ennen-päivämäärä oli lähiaikoina umpeutumassa. Ja kun kelpo jauhoja ei tietenkään saa päästää vanhentumaan, päätin leipoa leipää.
Olen kyllä tehnyt monenlaistakin ruisleipää, lähinnä vuo'issa, mutta en koskaan perusreikäleipää. Olen olettanut, että se on monimutkaista ja vaikeaa, ja että tarvitaan ikivanha tiinu ja siinä hartaasti säilytetty ja huolellisesti varjeltu, sukupolvelta toiselle kulkenut juuri. Niinpä hieman yllätyin, kun ruisjauhopussin kyljessä oli helpon näköinen ruisleivän ohje jossa juuri tehtiin samalla kun leivottiin. Kokeilin ohjetta ja leivästä tuli todella hyvää, aidon rukiisen makuista ja rapeareunaista. Siispä jakoon se ohje!
Ihan ensimmäiseksi alustin sämpylätaikinan ja jätin sen kohoamaan.
Sitten tein ruisleivän juuren. Jauhopussin ohje, jonka tähän laitan, on puolelle nestelitralle, mutta itse tein taikinan kuusinkertaisena, eli kolmeen nestelitraan.
Taikinan juuri:
5 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl ruisjauhoja
30 g hiivaa
Sekoitin aineet ja jätin juuren tekeytymään puoleksitoista tunniksi.
Juuren muhimista odotellessa ehti hyvin leipoa sata pötkösämpylää
Kun sämpylät ja juuri olivat valmiit, alustin ruisleipätaikinaan vähitellen mukaan vielä:
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (tai sokeria)
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Sitten tein taikinasta pyöreitä paloja, taputtelin ne litteiksi, painoin juomalasilla reiän keskelle, pistelin sekä jaoin jokaisen leivän kuuteen palaan kevyellä nuolijan painalluksella.
Kohotin leivät liinan alla ja paistoin 240 asteessa noin puoli tuntia. Ensi kerralla paistan vielä vähän pitempään, niin saan leipään vieläkin paksumman, maukkaan ratureunan. Mutta varsin hyvä se on nytkin!
Ruisleivän päälle vielä pala silliä ja punasipulin rengas, niin se on siinä!
Kevätsää on täällä ollut kuin morsian, aurinkoisia lämpöisiä päiviä ja huikeita iltaruskoja
Loppuun vielä sinisistä sinisin ja vaaleanpunaisin hetki etupihalla, kännykkäkameralla ikuistettuna
Jos teillä ei ole lauantaina muuta tekemistä niin tehkääpä helppoa ja HYVÄÄ ruisleipää! Kaikki aineksetkin melko varmasti löytyvät kaapista ..
Mukavaa viikonloppua!