Irrottauduttiin miehen kanssa hetkeksi arjesta ja karattiin muutamaksi päiväksi mökille. Tämä on tullut jo muutamaan kertaan sanottua, mutta saaristossa on uskomattoman kaunista, kaikkina vuodenaikoina. Myös marraskuussa. Ja niin hiljaista.
Nykyisin mökille on helppoa mennä talviaikaankin, kun pääsee suoraan lämpöisiin tiloihin. Kännykkäkäyttöinen lämmityksen etäohjain toimii hyvin. Se on mahtava lisämukavuustekijä, ihan ratkaiseva juttu talvimökkeilyssä. Se lämmittää myös käyttöveden valmiiksi.
Uusi kiviarkkulaituri oli kestänyt tähän astiset syysmyräkät ehyenä ja paikallaan. Vain lehtikuusen väri oli muuttunut kauniin harmaaksi. Mutta ankarat jääkoettelemukset ovat vielä edessä päin.
Päästiin pitkästä aikaa nauttimaan miehen kanssa yhdessä savusaunan pehmeistä ja ihanan tuoksuisista löylyistä. Mieshän käy talviaikaan mökillä paljon enemmän kuin minä, joten hän myös pääsee savusaunaan minua useammin.
Tuoksu on aina tärkeä osa savusaunakokemusta, mutta nyt se entisestään korostui, kun vieno savun aromi sekoittui kuulaaseen pikkupakkasilmaan. Iltayö sattui olemaan tuuleton, meri oli peilityyni ja kirkkaasta täysikuusta johtuen oli myös todella valoisaa. Löylyjen välissä tarkeni hyvin istuskella laiturilla, uimakopin seinään nojaten ja tähtiä katsellen. Saunomistunnelma oli taas kerran aivan satumainen.
Mökillä elämä aina tarkoituksella hieman hidastuu. Pyrimme pitämään mökkielämän yksinkertaisena ja tarpeeksi helppona, jotta mökki olisi oikeasti rentoutumispaikka. Ei siis mitään liian työläitä juttuja mökille. Tämä koskee myös ruokaa.
Toisaalta kivaan mökkielämään kuuluvat myös nautinnolliset ateriahetket. Siksi esimerkiksi helpot valmisruuat eivät ole hyvä vaihtoehto. Onneksi on olemassa paljon herkullisia reseptejä, jotka ovat myös aika nopeita valmistaa. Yksi sellainen on Täydellinen katkarapukeitto! Se on kuin luotu mökille, helppotekoinen ja nopea - ja todella herkullinen! Ylipäätään niin mainio talvisoppa, että resepti täytyy jakaa.
Täydellinen katkarapukeitto
3-4 sipulia
Voita tai öljyä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 tölkki herkkusieniä nesteineen
1 tölkki murskattua tomaattia (Mutti)
Suolaa
3-4 dl vettä
2 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl jauhettua currya
2 tl jauhettua paprikaa
Mustapippurirouhetta myllystä
Muutama kokonainen maustepippuri
500 g suuria pakastekatkarapuja
Vihreitä oliiveja maun mukaan
Puolikkaan pienen sitruunan mehu
1. Pilko sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota rasvassa läpikuultaviksi. Kaada kattilaan.
2. Pilko paprikat kuutioiksi ja lisää kattilaan. Lisää myös herkkusienet nesteineen, murskattu tomaatti ja vesi. Mausta suolalla ja anna kiehahtaa.
3. Sekoita venhäjauhot kermaan ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää se keittoon koko ajan sekoittaen. Mausta currylla, paprikalla sekä musta- ja maustepippurilla. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. On tärkeätä, etteivät paprikat mene liian pehmeiksi!
4. Lisää katkaravut, oliivit ja sitruunanmehu. Lämmitä kuumaksi, mutta älä enää keitä.
Tarjoile rapeakuorisen maalaisleivän ja vahvanmakuisen juuston kanssa.
Valoa marraskuuhun!