maanantai 29. syyskuuta 2014

Terveellinen mutakakku

Viime päivinä, kun Estonian uppoamisesta on kulunut 20 vuotta, on muutaman kerran kuulunut kysymys, missä olit silloin. Ja jokainen sen muistaa. Mutta minä muistaisin sen yön, vaikkei Estonia edes olisi uponnut, sillä olin juuri saanut ensimmäisen lapseni. Ihanan pikkuruisen mutrusuu-tyttären. Ja kovin pörrötukkaisen; varmaankin lähes kymmenen sentin mittaiset tummanruskeat hiukset kohosivat piikkisuorina ylöspäin. 

Uuden elämän sanoinkuvaamaton ihme ja kaikki tiedotusvälineet hetkessä täyttäneet hädän ja kuoleman kuvat jättivät mieleen väkevän jäljen.

Mutta niinpä meilläkin vietettiin kaksikymppisiä viime viikonloppuna.  



Koska tytär oli himoinnut palmikkoneulepeittoa koko ajan kun sitä tein, olin jo kauan sitten päättänyt lahjoittaa sen hänelle. Oikeastaan jo siinä vaiheessa, kun suunnittelin kuvioon rivin sydämiä.. Lisäksi pakettiin käärittiin siskoni hänelle lahjaksi neulomat kauniit sukat ja jokaista elettyä ikävuotta kohti yksi tyttären lempisuklaapatukka .


Päivänsankarin toivetta luonnollisesti kuunneltiin myös synttärikakkuasiassa ja niinpä ei sitten tehtykään perinteistä täytekakkua. Tehtiin raakasuklaamutakakku. Minulle ihan uusi aihepiiri!

Ohjeen löysin tyttären vinkkaamana täältä.  Tämän postauksen otsikon sanat "Terveellinen mutakakku" kuulostavat ainakin minun korvaani suunnilleen yhtä ristiriitaisilta kuin Dostojevskin novellin "Rehellinen varas", mutta klikkaamalla tuota linkkiä saa ohjeen lisäksi vakuuttavat perustelut myös raakasuklaamutakakun terveysvaikutuksille.

Liitän ohjeen vielä tähänkin. Itse tein ohjeen nelinkertaisena ja siitä tuli tavallinen pienehkö kakku, aika sopiva meidän kuusihenkiselle perheellemme.

Mutakakku á la Kaisa
Kerros 1
1/2 dl manteleita tai cashewpähkinöitä
1/2 dl hasselpähkinöitä (ellet halua mutakakusta nutella-versiota, korvaa hasselpähkinät manteleilla tai cashewpähkinöillä)
1 rkl maapähkinävoita (ei välttämätön)
1 rkl raakakaakaojauhetta
1/2 dl maitoa (maidoton versio: 1/2 dl valintasi mukaista nestettä, esim. kahvia)
1 dl (10 kpl) kuivattuja taateleita
Kerros 2
1 avocado
3-4 rkl raakakaakaojauhetta (riippuen kuinka intensiivisen suklaan maun haluat)
1 tl vaniljajauhetta (tai vaniljasokeria, vaniljauutetta jne.)
4 steviatablettia murskattuna (tai steviatippoja, tai muuta makeutusta)
2 rkl intiaanisokeria (tai muuta steviaa pehmeämpää makeutusta kuten hunajaa tai kookossokeria)
1,5 rkl kookosöljyä (voi skipata halutessaan, mutta silloin koostumus jää todella kosteaksi)
Sekoita ensimmäisen kerroksen ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Ole kärsivällinen, sillä tämä vaihe saattaa ottaa aikansa mutta on kaiken vaivan veroinen! Mikäli tahna ei tunnu soseutuvan millään, voit lisätä 1-2 rkl lisää maitoa. Varo kuitenkin ettei maitoa lorahda liikaa, muuten saat mutakakun sijaan suklaavanukasta. Levitä tahna leivinpaperilla vuoratun rasian/pienen vuoan pohjalle tasaisesti.
Valmista kerros 2 samaan tapaan ja levitä se ensimmäisen kerroksen päälle. Laita rasian kansi kiinni ja peitä vuoka kelmulla, ja laita jääkaappiin yön yli tekeytymään. Mikäli valmistat mutakakun aamulla, voit nauttia sitä jo illalla!

Oli varsin yllättävää, että moussemaisessa pintakerroksessa rasva korvattiin reilulla määrällä hienonnettua avocadoa. Lopputulos oli tosi kermamainen, tai pikemminkin niin kuin seos perustuisi esim. rasvaiseen tuorejuustoon.


Kakussa maistui kookos koska käytin siinä kookossokeria ja -rasvaa, joten sitä ripoteltiin myös pinnalle.


Raakasuklaamutakakku oli yllättävän tavallisen suklaisen ja suussasulavan makuista herkkua, vaikka se koostui melko erikoisista aineksista. Voi suositella, jos aihepiiri kiinnostaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan sen hiustupsun!

Meidän esikoisilla on sama syntymäpäivä, meidän vain syntyi vuotta aiemmin. Itse muistan pojan istuneen syöttötuolissa keittiössä, ensimmäisenä syntymäpäivänään, kun kuuntelimme radiosta uutisia.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Ai, enpä muistanutkaan että esikoisemme ovat syntyneet niin samaan aikaan vuodesta! Onnittelut siis teillekin synttäreiden johdosta 😊