perjantai 25. lokakuuta 2019

Sisilia, osa 1

Italia on viime vuosina ollut suosituin matkakohde meidän perheessä. Ei mikään yksittäinen paikka Italiassa, vaan matkat ovat suuntautuneet eri puolille maata. Sardinian saarikin on joskus koko perheellä koluttu, mutta Sisiliaan asti oli selvinnyt vain tyttäremme, joka asusteli muutama vuosi sitten joitain viikkoja Palermossa. 

Viime syksynä olimme miehen kanssa  jo aikeissa matkustaa sinne, mutta koska emme löytäneet sopivia lentoja, vaihdoimme viime hetkellä matkakohdetta ja suunnistimme Skotlantiin. Reissu oli onnistunut ja Skotlanti oli ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, mutta Sisilia jäi silti vähän vaivaamaan. 

Niinpä suunta oli selvä, kun tämän syksyn matkakohdetta alettiin suunnitella.  

Lensimme ensin Palermoon ja vuokrasimme lentokentältä auton. Auton vuokraaminen on Italiassa mutkatonta ja varsin edullista. 

Vaikka italialaista ja varsinkin etelä-italialaista liikennekulttuuria usein kauhistellaan, on pelko meidän kokemuksemme perusteella jokseenkin turhaa. Jopa Sisiliassa liikenne oli melko rauhallista ja sujuvaa - kun ei jäänyt liian pitkäksi aikaa odottelemaan omaa vuoroaan, vaan syöksyi rohkeasti sekaan! Autoilijat ovat tottuneet reagoimaan toistensa yllättäviinkin liikkuihin notkeasti ja nopeasti.

Sisilialaiset kyllä kiilailevat estoottomasti eivätkä yleensä käytä vilkkua. Ja tööttäilevät ärtyneenä  vaikka siitä syystä, että edellä ajava pysähtyy stop-merkin takia. Mutta esimerkiksi Skotlannissa liikenne aiheutti meille paljon enemmän sydämentykytyksiä kuin Sisiliassa. Vasemmanpuoleisuudellakin oli osuutta asiaan, mutta ei se niitä rytmihäiriöitä yksistään aiheuttanut. Jäyhinä tunnetut skotlantilaiset saivat jostain syystä aikaan paljon nopeatempoisemman ja villimmän liikenteen kuin kuumaverisyydestään kuuluisat  sisilialaiset.

Ensimmäinen Sisilian yöpymisemme oli merenrantahotellissa Palermon luoteispuolella Sferracavallossa. Sieltä lähdimme seuraavana aamuna ajamaan Sisilian pohjoisrantaa pitkin kohti romanttista Cefalùn rantakaupunkia. 

Seuraavana päivänä Cefalùssa kiipesimme lähes 300 metriä korkealle Rocca-kukkulalle, jonka laelta avautuu vaikuttava panoraama yli kaupungin.
Roccan laella ihailtiin maisemia ja pidettiin ansaittu lepohetki muurin päällä makoillen ja paikallisia viinirypäleitä nauttien.

Jatkoimme matkaa San Fratellon vuorien yli kohti Taorminaa. Korkealla San Fratellossa tie kulki pitkän matkaa hyvin tiheän tammimetsän keskellä. Metsässä juoksenteli villisikoja.

Italiassa lintuperspektiivi tulee tutuksi. Myös Taorminassa kivuttiin kymmeniä ja satoja metrejä ylös ja laskeuduttiin jyrkkiä rinteitä ja pitkiä portaita pitkin alas. Hotellimmekin sijaitsi suuren kukkulan laella, huimaavan korkealla paikalla. 

Ihailimme auringonnousua ja rannatonta Välimerta Taorminan hotellin kauniissa aamiaisravintolassa.

Meillä oli alunperin tarkoitus jalkautua myös Etnalle, mutta koska sää oli juuri Etnan kohdalla melko pilvinen, luovuimme ajatuksesta ja jatkoimme matkaa kohti Cataniaa. Korkealla pilvien yllä kuitenkin juuri ja juuri näkyi Etnan tummaa savua tuprutteleva laki. 

Valtava Etna näkyi maisemassa pitkään. Sitä katsellessamme muistelimme Sylvian joululaulun sanoja, joissa Topelius kuvailee Sisiliaa. 

Lokakuu osoittautui muuten loistavaksi ajankohdaksi matkustaa Sisiliaan. Lämpötila liikkui joka päivä miellyttävissä 23-28:ssa asteessa ja merivesikin oli reilusti yli kaksikymmenasteista. Näin turistikauden ulkopuolella matkailijoita oli melko vähän, joten mihinkään ei tarvinnut jonottaa ja liikenteen sekaan sekä rannoille mahtui hyvin. Paikallisetkaan eivät juuri uskaltautuneet uimaan, koska on syksy. Niinpä saimme nauttia kesäisistä unelmaolosuhteista ja lähes tyhjillä rannoilla!

Välimereen tulikin pulahdettua matkan varrella melko monta kertaa. Italian matkailuun liittyvät aina myös kulinaristiset nautinnot - käytännössä suoranainen ylensyönti


Vaikka oli lokakuun loppupuoli, Sisilian illat olivat edelleen varsin lämpöisiä. Illallinen ulkona onnistui vielä oikein hyvin.

Tytär kiteytti asian Firenzen vuotensa jälkeen osuvasti: se on erikoista, kuinka hyvin Italiassa kaikki toimii, kun ottaa huomioon, että mikään siellä ei toimi. Juuri niin!

Ei kommentteja: