lauantai 4. helmikuuta 2017

Tyttären luona kylässä

Niiden muutaman vuoden aikana, joina olen taltioinut perheemme elämänmenoa blogiin, tilanne on yllättävän paljon muuttunut. Kun aloitin, ympärillä oli taukoamaton lapsiperhehulina. Arkista huoltamista oli paljon ja omia rauhallisia hetkiä sai odottaa. Tärkeämmät puhelutkin piti mennä hoitamaan jonnekin sivummalle.

Näinä blogivuosina lapsista on pikkuhiljaa tullut pitkänhuiskeata nuorisoa ja kotona on nykyisin useinkin hiljaista. Sehän on tietysti ihan luonnollista ja toivottavaa, että elämä menee eteenpäin ja lapset varttuvat. Niin sen kuuluukin mennä - mutta on se myös vähän haikeata.

Hyviäkin puolia on. Ikuiselta tuntunut huoltaminen on huomattavasti vähentynyt. Omia rauhallisia hetkiä on tarjolla yllin kyllin. Ja nykyisin voi jopa mennä lapsensa luokse kylään! 

Tytär opiskelee naapurikaupungissa, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä kotoa. Hän asuu ihan keskustassa, lähellä koulua ja kaikkea muutakin. Käyn silloin tällöin tyttären luona yökylässä, testaamassa jonkin hyvän ravintolan, aamulla brunssilla ja shoppailemassa. Asumme niin maaseutumaisesti, että nuo yhden yönseudun kaupunkipyrähdykset tuntuvat minusta ulkomaanmatkoilta. 

Tyttären asunto on kaunis, tilava kaksio vanhassa talossa. Opiskeluboxin kieltämättä varsin kulahtaneet pinnat kuitenkin tuntuivat häiritsevän häntä kovasti. Niinpä viime kesänä suunnittelimme yhdessä  pienen remontin, jonka hän syksyllä itse toteutti, isän ystävällisellä avustuksella. Aikaa remonttiin meni pari viikkoa.

Lattiaan tuli valkoinen lankkulaminaatti, listat vaihdettiin ja kaikki pinnat maalattiin. Kylpyhuoneen ilme freesattiin saumamaalilla. Isä rakensi keittiön päälle vielä parven, jota vanhan talon hulppea huonekorkeus suorastaan huusi.


Keittiöön rakennettiin vankasta kuusivanerista yksinkertainen saareke, jonka sisään saatiin nätisti piilotettua pieni edestä täytettävä pyykinpesukone. Samalla syntyi paitsi kipeästi kaivattua lasku- ja työtasoa keittiöön, myös kiva pieni työskentelypiste. Se on kuulemma tyttären nykyinen lempipaikka.

Keittiön yksi seinä maalattiin liitutaulumaalilla, toimii esimerkiksi vieraskirjana


Uudet pellavalakanat <3


Tuttu unilelu lapsuusajoilta kulkee mukana


Pelkkä pintojen käsittely  aikaansai suuren muutoksen koko asunnossa! Hämmästyttävin ero vanhaan on kuitenkin kylppärissä, joka näytti aiemmin siltä, että ilmeen kohentaminen vaatisi täysimittaisen laattaremontin. Erityisesti saumat olivat pintyneet huonoon kuntoon. Tilanne näkyy alla vasemmassa kuvassa. Vaikka kylppäriä olisi kuinka  pessyt ja jynssännyt, vaikutelma oli likainen.

Koska uudelleen laatoittaminen ei lähestyvän putkiremontin takia kannattanut, pohdimme kenties ainoana järkevänä  vaihtoehtona koko kylpyhuoneen maalaamista laattamaalilla. Kunnes tajusimme, että sekä seinä- että lattiakaakelit ovat itse asiassa aivan hyväkuntoiset ja väriltään mainiot perusvalkoiset. Päätimme siis kokeilla ensin pelkkää saumamaalia jota löytyi rautakaupasta useissa väreissä, simppelin tussin näköisessä putkilossa. 

Sen vaikutus ylittikin kaikki odotukset! Kylppärin seinät ja lattia olivat hetkessä kuin uudet. Ainoa harmituksen aihe oli suihkutilan erottava pieni lattiapalkki, joka oli joskus laatoitettu muusta kylppäristä poikkeavilla, ruman ruskeankukertavilla laatoilla. Sen kanssa päädyttiin tekemään pieni laatoitustyö, kun sattui kotoa löytymään sopiva jämäerä saunan mosaiikkikaakeleita, joiden väri istahti täydellisesti kylppärin lattialaattoihin.


Saumamaali oli meille uusi tuttavuus - ja mahtava sellainen! Sillä käsitellyt saumat eivät näytä yhtään feikatuilta, vaan pelkästään puhtailta ja kauniin tiivispintaisilta. Käsittely on myös kestänyt, saumat ovat pysyneet täysin siisteinä jo puoli vuotta. Saumakynän käyttäminen  tulee kyllä jatkossa olemaan ensimmäinen toimenpide, kun kylppärin ilme kaipaa kohennusta. 

Parvelle, joka toimii käytännössä toisena makuuhuoneena,  löytyi luonteva tila keittiön päältä.


Parvelta on myös kivat näköalat alas


Hauskaa viikonloppua!

8 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Aivan ihana! Mutta en ole yhtään yllättynyt, koska kyllähän se hänen lapsuuden kotinsa on antanut hyvät eväät sisustusmaulle. Opiskeluintoa nuorelle ja mukavia kaupukilomaviikonloppuja äidille<3

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Kati <3

Anonyymi kirjoitti...

Todella hienoa jälkeä verrattain kevyellä rempalla! Hyviä ideoita meille lukijoille ryöstettäväksi :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
minua kiinnostaisi, mitä sävyä seinien maalauksessa on käytetty? Aivan ihana asunto.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei!

Kiitos! Asukaskin on ollut remonttiin todella tyytyväinen :)

Seinien pääväri on Tikkurilan sävy Paperi ja maali Luja himmeä. Samaa Paperi-sävyä on myös väliovissa ja ovenpielissä, puolikiiltävänä ovimaalina. Seinien yläreunassa ja katossa on Tikkurilan Lumi-maalia.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan upea tuli nuoren asunnosta. Itse olen miettimässä pientä saareketta keittiöön ja tuo teidän tekemänne kevyt saareke kiinnostaa kovasti. Mistä hankitte materiaalit ja miten konkreettisesti teitte saarekkeen? Entä käsittelittekö saarekkeen jollakin?

t. Pienestä kevyestä saarekkeesta haaveileva :)

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei Anonyymi!

Materiaalit on hankittu Puukeskuksesta (tai taitaa olla Starkki nykyisin), eli saareke on tehty vanerista. Se on sävytetty ensin Osmo colorin vaalealla Kuusi-sävyisellä huonekaluvahalla ja tason osalta käsitelty vielä lisäksi värittömällä vahakerroksella. Saareke on suunniteltu mittoineen paperilla ja sitten vanerilevyt on haettu tarkkoihin mittoihinsa sahattuna Starkilta. Koottu paikan päällä. Keittiön puolelle saarekkeeseen on upotettu alakaapistoja.

Tyttären asunnossa on tuon päivityksen jälkeen tehty putkiremontti, jonka yhteydessä keittiötä päivitettiin. Myös saareke meni silloin uusiksi. Uudesta tuli myös "kevytsaareke", mutta astetta kehittyneempi versio kuin edeltäjänsä.

Jos haluat nähdä siitä kuvia, laita viestiä osoitteeseen rakastaloni@gmail.com niin laitan tulemaan. Tähän kun ei kuvia voi liittää!

Mukavaa syksyn jatkoa!

Anni kirjoitti...

Oi miten kauniita kuvia olet tässä jakanut myös tyttäresi asunnosta. Itselläni on mielessä lähiaikoina keittiöremontin teettäminen, ja näistä teidän kuvista saa kyllä ihania ideoita remontoimiseen. Tosi hyvä idea tuo liitumaalin käyttö keittiössä, sen tumma väri sopii tosi hyvin vaaleisiin laattoihin.