sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kodinhoitotila


Mikä voisi olla saunan jälkeen ihanampi kuin tanakasta pellavasta tehty pyyheliina, sellainen uutena vähän karkea, mutta ajan myötä juuri sopivaksi pehmenevä. Meidän liinavaatekaapin aarteita ovat muutamat kirppurorilta löytämäni suuret, vanhat pellavapyyhkeet. Säästän niitä nautinnollisimpien saunahetkien varalle, kuten mökille.

Siksi tartuin tilaisuuteen, kun netissä surffatessani löysin hyvältä vaikuttavan pellava-verkkokaupan. Edullisten hintojen innoittamana tilasin neljä metriä pyyheliinapellavaa . Vastaukset sähköpostitse esittämiini kysymyksiin tulivat nopeasti, asiakaspalvelu oli ystävällistä ja lähetys saapui tyylikkäästi pakattuna melkein tilaamista seuraavana päivänä. Mukana oli reilu nippu näytteitä muista verkkokaupan pellavalaaduista, myös erikoisleveyksistä. Niiden perusteella onkin jatkossa helppo tilata. 

Mutta edelleenkään ei löytynyt vastausta siihen kysymykseen, mistä voisi ostaa edullisesti paksua,  raskasta ja eläväpintaista valkoista ja luonnonväristä pellavaa. Ihan sellaista perusjuttua, josta voisi ommella rouheita verhoja, sohvanhuppuja ym. mitä nyt kodissa tarvitaan. Kankaan pitäisi painaa vähintään 300-400 g/m2. Esim. Ikean edullinen pellava on liian kevyttä. 

Onko teillä tietoa? Pitäisikö lähteä Viroon, ja minne sinne? 


Viime viikolla myös kauan tekeillä ollut kellarin kodinhoitotilatyömaa nytkähti pitkän askeleen eteenpäin. Vesipisteen on nyt rakennettu valmiiksi ja koneet asennettu toimintakuntoon. Vaikka vielä puuttuukin monia juttuja, kuten kiinteä valaistus, hyllyt altaan yläpuolelle, rättipatteri jne., pyykkien peseminen alakerrassa onnistuu jo. Se helpottaa merkittävästi suurperheen käytännön elämää kolmikerroksisessa talossa, jossa on makuuhuoneita sekä ylimmässä että alimmassa kerroksessa ja kerrosten välillä jyrkät, 30-luvun huvilamitoituksella rakennetut portaat.


Päädyttiin teräspintaisiin kaapinoviin, jotka yhdessä teräksisen allastason ja irtojalkojen kanssa synnyttävät vähän teollisen pesutupamaisen tunnelman karheissa kellaritiloissamme.  Vaikka kellarikerros on pääosin maanpinnan yläpuolella, kodinhoitotilaan ei valitettavasti saatu päivänvaloa. Se lisää entisestään pesutupamaista vaikutelmaa.

  
Pyykkikone hankittiin varta vasten tähän tilaan ja kuivausrumpu tuotiin yläkerran pyykkipisteestä. Se muuten ostettiin kohta 17 vuotta sitten  kolme vuotta käytettynä, eli on kuivannut ison perheen pyykkejä pian 20 vuotta. Aika kone! Yläkertaan odotellaan nyt uutta kuivausrumpua.

Kodinhoitotila on kellarin uloskäynnin tuntumassa ja siitä menee ovi myös sisävarastoon.


Riittävän iso ja syvä allas oli yksi tärkeä toive. Siinä on helppo pestä koirat ja kumisaappaat.


Kodinhoitotilan katossa kulkevat mustat maalämpöpumpun putket. Kellarissa on myös paljon pinta-asennettuja johtoja ym. "kellarimaisuuksia". Niitä ei ole yritettykään peittää. Minusta rustiikit kellaritilat ovat jotenkin tosi tunnelmallisia, varsinkin vanhoissa taloissa.10 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Ohhoh, meinasitko aivan tehdä itse pyyhkeesi?
Minä rakastan mökillä olevia ikivanhoja pellava pyyhkeitä, ne ovat juurikin niihin juhlahetkiin.
Voi kuinka ihana olisikin, että Päivärinteen pyyhkeet olisivat sitä "juhlapellavaa" ja vieläpä itse ompelemat. :)
Kodinhoito huoneenne on kähee! Itse en osaa kuin haaveilla tuollaisista tässä vaiheessa.
Iloa viikkoosi! :)

Valoblogin Taru kirjoitti...

Kiitos tosi paljon verkkokauppa-vinkistä! Se ei olisi juuri paremmin voinut saattua, koska olen juurikin miettinyt mistä hankkisin sekä valkeaa että harmaata pellavaa :D Taidankin tehdä tilauksen saman tien :)

Teillä on tuloillaan oikein kiva ja raikas khh-tila :)

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Jonna, ajattelin tehdä pyyhkeet itse. Eihän siinä juuri muuta tarvitse tehdä kuin ommella saumat ja rinksut. Ja nimikoida, jos haluaa. Äkkiä Sinäkin Päivärinteelle hienot pyyhkeet tekaiset! Vähän tässä mietin, että sellaiset pitkät pellavapaidatkin tuosta kankaasta (tyyliin Jukolan veljekset) voisivat olla kiva sauna-asu, ainakin mökille, missä saunaan on vähän matkaa..

Taru, sehän sattuikin sitten sopivasti! Kiinnostava tuttavuus tuo verkkokauppa olikin. Tosi hyviä esim. 220 leveät pellavat. Sain niistäkin näytteet, ovat melko ohuita, mutta niistä saisi varmasti nätit verhot sellaiseen paikkaan, missä normaalileveys ei riitä.

Myös ylelliset pellavaiset vuodevaatteet ovat minusta tuossa kaupassa varsin edullisia. Sopisivat nekin teidän kauniiseen saaristokotiin..

Mukavaa alkavaa viikkoa teille molemmille!

Kati kirjoitti...

Heippa, pitkästä aikaa ehdin kahlata läpi kaikki sun päivitykset jotka on menneet multa ohi. Voi hitsi kun olet ehtinyt tehdä vaikka mitä!

Ihanaa kun saatte tuon kodinhoitohuoneenkin valmiiksi, näyttää tehokkaalta.

Mä tykkään myös pellavasta, vaikka onkin rypistyvää sorttia etenkin vaatteissa.
Täytyy pitää silmät auki paksun pellavan varalta;)

Mukavaa aurinkoista viikkoa!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Kati, kiva kun annoit itsestäsi elonmerkin pitkästä aikaa! Olisi hauska lukea enemmänkin kuulumisia (vink vink). Ja tosiaan, jos silmiin osuu paksua ja mielellään suht edullista pellavaa, niin tänne tietoa, kiitos.

Innostavaa viikkoa Sinulle!

pt kirjoitti...

Mulla on sellainen pitkä pellavakangas, mutta se on sellaista pyyhekangasta ja punaiset vanhat raidat reunoilla.
En osaa sanoa mistähän tuollaista kangasta saisi joka olisi paksua. Tuli jokin aika sitten myytyä kaksi pakkaa halvalla pois. Oli sellaista paksua rouheaa.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

No voi! Minua olisi voinut pyyheliinakangaskin kiinnostaa, pellavapyyhkeitähän ei voi koskaan olla liikaa... No, etsinnät jatkuvat!

pt kirjoitti...

Heippa.

Mä koetan laittaa blogisivuilleni kuvia siitä pitkästä pyyhekankaasta ja sitten on myös vanhoja tyynyliinoja mutta ne ei oo rouheisia vaan pehmosta kangasta ja niissä raitoja, mutta en muista onko kuvaa. Sitten mulla on myös yksi tai kaksi paksumpaa lakanaa pellavaista. Missäpäin asustelet (miten toimitus?).

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Moi! Huomasinkin juuri, että kuvia pellavakankaista oli ilmestynyt blogiisi. Katson niitä tarkemmin, kunhan tässä ehdin vähän paremmalla ajalla koneen ääreen :-)

pt kirjoitti...

Lisäsin hienon pellavaisen peitteen juuri. Kovin kauaa aikaa ei kannata katsella ja miettiä minulla olevia tavaroita, kun ne menee aina niin nopeasti. Jos ei blogissa huomata niin tori.fi on paikka jossa menee, että viiiiiiiiiiuh.