lauantai 11. kesäkuuta 2016

Lomalla

Juhlat ovat ohitse ja talo on hiljentynyt. Nuoriso kulkee kulkujaan, eikä koko porukkaa ole läheskään joka päivä saatu koottua yhteisen ruokapöydän äärelle. Välillä iltaisin äänet lisääntyvät, kun talon pohjakerros täyttyy kavereista. 

Loma on alkanut, mutta miehen töiden takia ei vielä päästä mökille kuin piipahtamaan. Tässä ehtii pitkästä aikaa miettiä, mitähän olisi kiva tehdä. 


Ruuat kiinnostavat aina. Yksi rakkaimmista kavereistani siinä lajissa on ikivanha ranskalainen keittokirja. Suurin osa kirjan ohjeista on hieman monimutkaisia, joten siihen tulee tartuttua lähinnä lomalla tai viikonloppuisin. Mutta kun ohjeita huolellisesti noudattaa, lopputulos on aina taattu.


Hyvä esimerkki on ratatouille. Tuttu ruoka, johon törmää usein esimerkiksi lounasravintoloissa. Pidän kyllä yleensä sen kaikista versioista, mutta ransakalaisen keittokirjan ohje nostaa ratatouillen  uudelle levelille. Salaisuus lienee siinä, että kaikki kasvikset ruskistetaan oliiviöljyssä ennen pataan laittamista. Itse poikkean ohjeesta vain sen verran, että kuullotan sipulin ja valkosipulin oliiviöljyn sijasta voissa. Niin, ja tällä kertaa lisäsin joukkoon vielä yhden kukkakaalin kun sellainen sattui olemaan sopivasti jääkaapissa.

Ratatouillea valmistettaessa ympäristöön leviää myös taivaallinen tuoksu! Ja se on minusta kauniin kattauksen ohella erittäin tärkeä ruokailun lisäelementti.


Laiturin kaide saatiin valmiiksi


Säät muuttuivat loman alkaessa niin koleiksi ja sateisiksikin, ettei pihalla ole voinut liiemmin oleskella. Potager on kai kuitenkin olosuhteista tykännyt, kaikki kasvu on kovassa vauhdissa.


Mansikoiden pitäisi nyt toisena vuotenaan antaa jo lähes täysi sato ja siltä se näyttääkin. Pensaat ovat raakileita tulvillaan. Aiomme jopa ryhdistäytyä asentamaan mansikkamaalle rastasverkot, jotta marjat eivät päätyisi parempiin suihin.


Itse esikasvatettujen tomaattien kasvuunlähtö on ollut hidasta. Teimme kasvua vauhdittaaksemme niille ja paprikalle sekä kasvihuonekurkulle pienen muovihuoneen. Toivottavasti saadaan nyt myös satoa.


Potagerin vehmas vadelmaseinusta on myös täynnä raakileita


Viime vuonna saimme paljon avomaankurkkuja, jotka tekivät hyvin kauppansa maustekurkkuina. Kehitimme nyt kurkkujen viljelyä rakentamalla niille betonirautaruudukosta telineen. Tarkoitus on ohjata köynnöstä niin, että lehdet levittäytyisivät rautaruudukon päälle ja myöhemmin kehittyvät kurkut roikkuisivat sen alapuolella siisteinä ja helposti poimittavina.


Myös sokerimaissi pääsi nauttimaan muovitunnelin lämmöstä. Nämä muovirakennelmathan eivät varsinaisesti potageria kaunista, mutta taitavat olla välttämättömiä joidenkin lajien kanssa, mikäli satoa halutaan. 

Sato on kyllä toisaalta vähän sivuseikka tässä lajissa. Mitkä tahansa vihannekset saadaan varmasti paljon kätevämmin ja edullisemmin ja ennen kaikkea varmemmin lähikaupasta. Pointti onkin vahvasti prosessissa, mikä on lopputulosta selvästi merkittävämpi. Kasvun ihmettä on vaan niin kiva seurata!


Lopuksi,  mökistämme  on juttu uudessa Avotakassa. Vilkaiskaapa, jos mökkiasiat kiinnostavat!Onnellista alkukesän viikkoa - Juhannusta kohti!

4 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Pitääpä ostaa tuo Avotakka, vaikka kuvat varmasti tuttuja ovatkin jo blogien kautta. Meillä mansikat kokivat viime talvena kovia ja nyt ei sitten ole omaa satoa tulossa - kuulostaa isolta - ei meillä ollut kuin pari riviä kasvulaatikossa.

Kesä on siitä kiva ja kumma juttu, että vaikka sitä ohjelmaa ei olisikaan niin lapset pitävät huolen, että kesään mahtuu touhua ja tohinaa - niin isojen kuin pienenkin kanssa. Toivottavasti saadaan kunnon kesäkelit :) viime kesän kaltaista kylmää ja sateista ei kyllä enään jaksais :/. Ihan oli pettynyt olo kun arki alkoi.

Mukavaa loman aloitusta sinne teille kaikille !

Kati kirjoitti...

Ihanaa lomaa ja rentoa oloa koko perheelle. Muistinkin, että jossain vaiheessa viime kesänä vinkkasit, että mökkijuttu olisi tänä kesänä, jee! Just oltiin Raumalla tapaamisessa ja hernepensaskujanteen kanssa ihasteltiin sun blogia, taloa, mökkiä... <3 Aurinkoista kesää!

Maria kirjoitti...

Oi miten kauniilta kasvitarhasi näyttää! Sehän on jo ihan taideteos. Kyllä, kasvun ihme on minunkin mielestäni se paras juttu omassa kasvimaassa.

Oikein hyvää kesää ja lomaa sinulle!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos kommenteista <3

Nyt voi jo sanoa, että saatiin aika hyvät kesäkelit! Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, kesää saattaa koulujen alettua olla jäljellä vielä kuukauden verran. Nautitaan vielä siitäkin, kasvun ihmeestä ja sadonkorjuusta!

Onnellisia päiviä teille!