torstai 13. lokakuuta 2016

Syyssynttärit


Potager on tuottanut satoa vaihtelevasti. Salaattien ja yrttien suhteen olemme eläneet koko kesäkauden yltäkylläisyydessä, mutta esimerkiksi tomaatit eivät tänäkään vuonna ehtineet kypsiksi asti. Ei vaikka osa tomaateista kasvoi muovihuoneessa. 

Avomaankurkkua saatiin neljästä taimesta liiankin runsaasti, kaikkea ei voinut säilöä. Samoin käy omenoiden kanssa joka vuosi. Kahdeksan omenapuuta tuottaa huononakin omenavuonna aivan liikaa hedelmiä yhden kotitalouden tarpeisiin. Onneksi on ystävät, naapurit ja sukulaiset!

Tämänvuotinen kokeilu sokerimaissi tuotti kohtalaisen sadon ja maissit olivat mahtavan makuisia.

Pieni hauska kokeilu olivat myös punaporkkanat. Ne maistuivat ihan samalle kuin tavalliset porkkanat, mutta näiden punaisten väri on kieltämättä aika veikeä!


Yrttejä tulee potagerista paljon, joten saan pakasteeseen runsaasti pieniä tuoreyrttipusseja. Niitä on kiva talven mittaan heitellä milloin mihinkin ruokaan. 

Basilikaa ja ruohosipulia


Sitruunamelissaa


Kun ne tomaatit nyt kerran eivät meillä kypsy, ajattelin laihana lohtuna kokeilla tomaatinraakileiden säilömistä. En ole vielä päässyt maistamaan, kun niiden täytyisi maustua jääkaapissa vähintään viikon ajan, mutta mielenkiinnolla odotan. 


 Piha valmistautuu vastaanottamaan talvea


Mies täytti tasalukuja ja sen kunniaksi tarjosimme ystäville synttärikahvit kotona. 

Juhlapöydän kruunasi taas tyttären tekemä korkea täytekakku


Synttärivieraita oli nopeasti laskien noin 70. Tarjoomusten ja astioiden suhteen oli varauduttu, eli ne riittivät, mutta muuten totesin tuon olevan jotakuinkin maksimimäärä ihmisiä, mitä kotiimme mahtuu kylmänä vuodenaikana, kun pihalle ei pääse.

Juhlat olivat tunnelmalliset ja lämminhenkiset syysillan istujaiset. Jälleen kerran tuli todistetuksi, että juhlat kannattaa järjestää aina, kun vähänkin aihetta on. Ja mikäli mahdollista, kotona. Koko talo jää huokumaan erityistä lämpöä kun ystävät ovat olleet koolla.
Tunnelmallista syksyä!6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnittelut miehelle!
T. Opiskelijatoveri ja nykyinen kollega

Kati kirjoitti...

Onnittelut juhlia viettäneelle ja tietysti koko perheelle. Ihanat tarjoilut teillä ollut taas! Kiitos myös sisäkuvista, katson niitä aina niin mieluusti. Ihanaa kun olet taas laittanut pitkästä aikaa kuvia. Mukavaa syksyä<3

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos lämminhenkisistä juhlista!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Anonyymi, onnittelut välitetty! Sen kun vielä tietäisi, oletko mieheni vai minun entinen opiskelijatoveri ja nykyinen kollega..... :-)

Kiitos aina yhtä ihana Kati <3

Ja Katja, kiitos myös teille ja kaikille muillekin vieraillemme - juhlan todellisille tekijöille!

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että aina kun on vähänkin aihetta juhlaan, kannattaa juhlia ystävien kanssa ja mieluusti omassa kodissaan. Mieheni ei innostu koskaan, kun ehdotan juhlia, mutta kun ne ovat ovella, osallistuu siivoamalla koko huushollin, minulle jää sitten ruokapuoli kattauksineen. Huomennakin (5.12) on tulossa kaksi ystäväpariskuntaa viettämään kanssamme pikku joulua...
Liisa maalaismaisemista

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Liisa kommentista!

Niinhän se on, että kynnys juhlien järjestämiseen kaiken arkitohinan keskellä on välillä aika korkea. Kova homma, yksinkertaisesti. Mutta kun sen saa tehtyä, niin kyllä palkitsee!

Mahtava apu tuo miehen siivoamispanos! Meillä ainakin juuri siivoaminen on työläs osa juhlavalmmisteluita, kun on iso talo ja talossa iso vapautuneesti elelevä porukka. Eli siivottavaa riittää. Mutta meilläkin sen urakan usein hoitaa mies, yhteistyössä nuorison kanssa :-) Itse pääsen yleensä keskittymään enemmän minulle mieluiseen ruokapuoleen.

Mukavaa adventtia sinne tällä hetkellä varmasti kauniin talvisiin maalaismaisemiin!