sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Pääsiäisateria mökillä

Pääsimme mökille jatkamaan pääsiäisenviettoa. Sattui vielä kauniit ja vuodenaikaan nähden lämpöiset säät. 

Käytännön syistä myös pääsiäisateria siirtyi tänä vuonna mökille. Lammas kuuluu meillä itsestäänselvästi pääsiäispöytään, mutta sen valmistustapa vaihtelee. Tällä kertaa tehtiin pata, jota haudutettiin pitkään saviruukussa, kasvisten, juuresten ja yrttien kera. 

Mökillä on hauskaa valmistaa aikaa vieviä ruokalajeja, sillä siellä on hyvä keittiö mahtavalla merimaisemalla, eikä yleensä kiire minnekään!


Lammaspadan hautuessa, miehet heittelivät lähistöllä virveliä. Ihan tasan eivät tällä kertaa käyneet onnen lahjat..

Isän kala

Ja pojan kala

On aina erityisen hohdokasta käyttää varsinkin juhlaruokien raaka-aineena kotipuutarhan satoa. Tällä kertaa pöydästä löytyi itse kasvatettuja salkopapuja ja oman omenatarhan mehua, josta siitäkin ollaan saatu nauttia pitkin talvea. 

Ruskistin ryöpätyt salkopavut kevyesti pannulla seesaminsiemenien kanssa. Paahtuessaan ne antoivat pavuille kivan aromin. 


Samettisen pehmeä perunabataattimuusi

Yksi helppo ja maukas liharuokien lisuke ovat uunissa paistetut valkosipulit. Resepti on yksinkertainen: kokonaiset valkosipulit halkaistaan keskeltä ja kynnenpuolikkaiden pintaan laitetaan hiukan suolaa ja juoksevaa hunajaa, sekä pikku nokareita voita. 

Paistetaan uunissa niin kauan, että valkosipulinkynnet ovat pehmeitä, kauniin kullanruskeita ja pinnaltaan vähän rapeita. Noita ihanan makuisia pikkuherkkuja  poimitaan sitten kuoristaan lautaselle pikkulusikalla.


Nopea "mökkiversio" pääsiäisaterian jälkiruuasta syntyi maustamalla rahkaa ja bulgarianjugurttia hunajalla ja latomalla sitä laseihin kerroksittain mangososeen kanssa. 


Miesväki laiturilla ruokalevolla ja savusaunan lämpiämistä valvomassa

Kevätillassa leijaileva vieno savun tuoksu lupaa hyvää; päivä tulee kääntymään iltaan ja yöhön parhaalla mahdollisella tavalla, savusaunan pitkissä, pehmeän aromikkaissa löylyissä.

Viime kesänä tehty kiviarkkulaituri on kestänyt talven koettelemukset hyvin. Se ei ole hievahtanutkaan paikaltaan. 

Kiva juttu! Jäät ja syysmyrskyjen isot aallot vaurioittavat usein laitureita täällä päin. Monien mökkikausi alkaa tyypillisesti laiturin korjaamisella.

Jätettiin miehen kanssa talviturkit noin viisiasteiseen Itämereen. Uintipulahduksen jälkeen laiturilla istuessa tuntui, kuin olisi käynyt avannossa. Ja sitähän se käytännössä olikin.




Ei kommentteja: