sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Vapaa-ajan harrastuksia


Nyt, kun lomamoodi pienen saaristoirtioton jälkeen alkaa toden teolla saavuttaa tajunnan, myös rantasaunan pintaremonttihanke on alkanut saada uutta potkua. Käytännössä tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että projektiin on todella ryhdytty muutenkin kuin haaveilun tasolla. 

Rantasauna on rakennettu 30-luvun puolivälissä ja se on edelleen lähestulkoon alkuperäisessä kunnossa. Tuota alkuperäiskuntoa on tarkoitus myös kunnioittaa, emme aio tehdä saunaan mitään radikaaleja muutoksia. Suunnitteilla on lähinnä korjailua ja korkeintaan pienten käytännöllisyyttä lisäävien toimenpiteiden tekemistä. Esimerkiksi sähkövalaistuksen pehmeää lisäämistä. 

Saunassahan on koko ajan ollut sähköt, mutta silti siellä on pääasiassa oleiltu kynttilöiden ja lyhtyjen valossa. 

Rakennus on noin 25 neliömetrin kokoinen käsittäen aika ison saunan, pienen eteisen ja pukuvälikön, sekä saunakammarin. 

Itse sauna on vuosikymmenten saatossa tummunut lähes mustaksi, mistä kovasti tykkäämme.

Sen sijaan saunan muiden tilojen väritys on tuottanut hiukan päänvaivaa. Rakennuksesta löytyy monensävyiseksi patinoitunutta puupintaa, myös aika vaaleata puuta on tullut esiin puretun kaapin takaa. Sisätilojen ilme freesiytyisi nopeasti, jos ne kaikki vaan maalaisi jollain sopivalla sävyllä. 

Mutta mies on kiintynyt vanhoihin puupintoihin, eikä halua että niitä maalataan. Rantasauna on erityisen rakas juuri hänelle (ja nykyisin myös nuoriksi miehiksi varttuneille pojillemme), joten toivetta tulee tietysti kunnioittaa.

Olenkin pohdiskellut, että käsittelisin pukutilan ja saunakammarin seinät ja katot jollain kevyesti sävyttävällä puunsuoja-aineella, jolloin tiloihin saataisiin vähän yhtenäisempi ja rauhallisempi ilme. Kaikki lattiat voisi sitten maalata vaikka vaalealla helmenharmaalla, valoa ja raikkautta tuomaan. 

Ensi viikolla päästään varmaankin jo jonkinlaisiin ratkaisuihin asiassa!

Alppiruusujen kukinta alkaa olla komeimmillaan

Ihan ensitöikseni taidan kuitenkin tervata veneen. Se synnyttäisi ihanan tuoksunkin koko tienoolle, jolloin puuhat rantasaunan parissa tuntuisivat vielä mukavammilta.

Saunaremontin vaiheista lisää myöhemmin, myös blogin upouuden Instagramin puolella :)

Onnellista kesäviikkoa!


Ei kommentteja: