lauantai 19. joulukuuta 2020

Hyasinttien tuoksua neljäntenä adventtina

Hyasintit ovat lempijoulukukkiani. Niiden tuoksu on vaan niin ihana ja kuuluu minusta jouluun. 

Olen haaveillut, että tekisin itse hyasintti-asetelmia jouluksi. Nyt sitten kävimme mökillä sopivasti ennen joulua ja pääsin keräämään metsästä sammalta ja käpyjä hyasintti-asetelmia varten.

Osoittautui, että kävyt eivät oikein sopineetkaan kokonaisuuteen, joten asetelmissani ei ole lopulta muuta kuin valkoisia hyasintteja ja vihreää sammalta. Se näyttää kivalta, sopivan yksinkertaiselta. Minusta niihin ei tarvita muuta. 

Tuoksuvilla hyasintti-asetelmilla on kiva koristella kotia joulukuntoon. Ja kun ensimmäiset kukat nuupahtavat, näihin asetelmiin on helppo vaihtaa uudet hyasintit.

Kauan, kauan sitten viime vuonna, kun koronastakaan ei ollut vielä tietoakaan, kävimme tyttären kanssa ennen joulua Kööpenhaminassa aistimassa hyggeä ja joulutunnelmia. Siellä huomion kiinnittivät jouluvaloilla koristellut kuusenrangat näyteikkunoissa. Siis kuusenrangat ilman havuja. Ja ne näyttivät yllättävän tyylikkäiltä!

Niinpä pyysin miestä säästämään viimevuotisen joulukuusemme mahdollista myöhempää käyttöä varten. Siellä se on odottanut saunan takana koko vuoden. Kunnes nyt haettiin sisälle tarkemmin tutkittavaksi, että olisiko siinä meille kuusi täksikin jouluksi?

Ja hyvältähän se näyttää! Kuusen runko on tyylikkään graafinen ja paljaat oksat muodostavat seittimäisiä kuvioita, joita jouluvalot  korostavat kivasti. Siitä tulisi oikein hieno ja sopivasti vähän erilainen joulukuusi, jos minulta kysytään. Eikä tarvitsisi huolehtia kastelemisesta, eikä murehtia neulasten varisemista.

Mutta selvästikään ei kysytä. Miehelle se vielä juuri ja juuri sopisi, mutta perheen nuorison yksimielisen näkemyksen mukaan kuusi ilman havuja on pelkästään ankea. Se näyttää heidän mielestään surulliselta, jopa rumalta. Eikä tuoksu. Ja ilman kuusentuoksua heille ei kuulemma tule oikea joulutunnelma. 

Joten se siitä ideasta, graafisesta selkeydestä ja persoonallisesta ilmeestä. Se kierrätyksestä ja ekokuusesta. 

Tuo viimevuotinen kuusenranki päätettiin sijoittaa pohjoiskuistille. Aatonaattona sisälle haetaan sitten "oikea kuusi", niin kuin aina ennenkin.

Hyvää neljättä adventtia!


Ei kommentteja: