sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Vierashuone ja sunnuntai-aamun köpispuuro


Alimman kerroksen vierashuone on ollut meillä hitaasti etenevän projektin kohteena jo jonkin aikaa. Nyt se on saatu isoilta osin valmiiksi uutta käyttöä varten.

Tästä voisi psykoanalyytikko vetää johtopäätöksiä, mutta olen aina tykännyt kellareista. Kellareiden usein vähän karussa tunnelmassa on jotain viehättävää, varsinkin vanhojen kellareiden. Siksi meidänkin alimmassa kerroksessa on varottu tekemästä tiloista liian "sliipattuja".

Kellaria ei myöskään saisi täyttää huonekaluilla. Rosoiset tiiliseinät ja valkoiset lautalattiat ovat jo itsessään niin kauniit, että tilat olisivat oikeastaan parhaimmilllaan lähes tyhjinä.

Tänään, kun jälkikasvukin yhtä lukuunottamatta oli viettämässä kotiviikonloppua, järjestettiin  suunniteltu sunnuntai-aamun köpispuuro-brunssi. 

Blogini pitkäaikainen lukija ja ihana kommentoija Kati, joka myös kirjoittaa Katinkanssa- blogia, oli pongannut kyseisen puuron ohjeen Suomalaisesta puurokirjasta (Tiia Koskimies). Se löytyy sieltä nimellä Köpiksen kaurapuuro

Tein kuitenkin vielä pieniä hienosäätöjä ja tarkennuksia ohjeeseen, jotta päästiin mahdollisimman lähelle Grødin puuroelämystä. 

Eli kokonaiset mantelit paahdettiin uunissa ja kinuskina toimi karamellisoitu, kondensoitu maito. 

Se maistuikin sitten täsmälleen samalta kuin Grødissa, eli ei liian ylimakealta ja sen rakenne oli samalla tavalla hiukan hyytelömäinen. Luulenkin, että heidän "kotitekoinen" kinuskikastikkeensa oli nimenomaan tuota kondensoitua, karamellisoitua maitoa. 

Lisäksi keitin puuron kahviin tarkoitettuun kauramaitoon ja lisukkeeksi valitsin vihreitä, hapokkaita ja kirpeänmakeita omenoita, jotka toimivat minusta mahtavasti tässä kombinaatiossa.Hyvää sunnuntaita!2 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Ai ai! Ihana tuo kondensoitumaito idea, otan myös käyttöön ehdottomasti. Kiva kun kerrankin mun puurokirjoista oli iloa myös muille:) Mä oon kanssa noita happamia omenia nimenomaan tykännyt tuossa puurossa.
Teidän söpö karvakaveri on ylisöpöllä tuulella<3

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Karamellisoitu, kondensoitu maito oli minulle ihan uusi tuttavuus ja todellakin aivan täydellinen tällaiseen tarkoitukseen! Toinen tärkeä juttu on manteleiden paahtaminen. Paahdettuina ne ovat ihan eri makuisia ja täydentävät ihanasti Köpis-puuroa.

Niin ja kiitos Kati puuroinnostuksen jakamisesta, ihanaa joulun odotusta!