lauantai 31. lokakuuta 2020

Kylän korkein piipunhattu ja pyhäinpäivän kynttilät


Ilmat ovat edelleen olleet epätavallisen lämpöiset. Ehkä siksi puissa on vielä paljon lehtiä. Heleä ruska valaisee ympäristöä vielä nyt pyhäinpäivänäkin. Ei näytä ollenkaan niin pimeältä kuin yleensä tähän aikaan!

Pihamaiseman siluetti muuttui vähän yllättävästi, kun rantasaunan savupiipun päälle lopulta saatiin pitkään kaivattu hattu. Se tilattiin mittojen mukaan peltisepältä. Toivotun mallin kuvaaminen taisi kuitenkin jäädä mieheltä vähän viitteelliselle tasolle. Eipä selvästi ollut ainakaan piirtänyt toiveistamme kuvaa, niin kuin itselläni on tapana tehdä.

Olimme nimittäin ajatelleet, että piipunhatussa toistuisi sisääntulokatoksen pehmeän loiva kaari. Mutta peltiseppä olikin tehnyt hatusta korkean ja kaaresta varsin jyrkän. 

Kun hattu sitten saapui meille, katselimme sitä hämmentyneinä. Varsinkin siinä lattian tasolla tarkasteltuna toista metriä pitkä ja lähes saman korkuinen rakennelma näytti suorastaan hurjalta. Tuollainenko tötterö sinne rantasaunan katolle tosiaan viriteltäisiin? 

No, päätimme viritellä, kun itse olimme sen tilanneet ja toiveemme tulkinnanvaraisesti  kuvailleet. Petiseppä oli kuitenkin tehnyt huolella näyttävän hatun. Oli kuulemma perinnemalli, mutta meidän silmäämme sellaista ei ollut sattunut. Eikä varmaan ollut tullut niin tarkkaan piipunhattuja katseltuakaan.

Muutamassa päivässä silmät kuitenkin tottuivat korkeaan hattuun. Lisäksi nettiä tutkiessa selvisi, että korkea ja tiukan kaareva hattu, joka on kiinnitetty riittävän välimatkan päähän piipusta, varmistaa parhaan vedon. Esimerkiksi liian lähelle savupiipun suuaukkoa sijoitettu suora hattu saattaa pahastikin häiritä hormin vetoa. Viimeistään näiden tietojen valossa tötterö alkoi näyttää jopa ihan kivalta. 

Ja on se ainakin persoonallinen! Kukaties siitä tulee vielä sellainen tämän tienoon maanmerkki, jonka perusteella ympäristössä suunnistetaan. "Se rakennus, jonka katolla on sellainen hurjan korkea piipunhattu...."


Hyvää pyhäinpäivää!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuohan on ihan hauska ja persoonallisen näköinen. Sanoisin jopa taiteellinen. - Anu

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Anu! Samalle kannalle olen itsekin ajatellut kallistua :D