lauantai 29. kesäkuuta 2019

Mansikoita

Ensimmäiset mansikat ovat kypsyneet potagerin mansikkapenkeissä. Marjat ovat tällä kertaa vähän tavallista pienempiä, mutta makeita ja muutenkin herkullisen makuisia.
Mansikat kypsyvät rastasverkon alla

Loistokärhö 'Piilu' on alkanut kukkia

Pahoittelut jos olette jo tähän kyllästyneet, mutta enpä voi olla taas hehkuttamatta pergolan seinustalla kukoistavaa luostarin köynnösruusu 'Uetersener Klosterrosea', joka on juuri avannut kesän ensimmäisen kukkansa. Mikä ihana ruusulajike!

Miten täydellisen kauniin muotoinen ja hienostuneen värinen kukka, mikä voimakas, vähän sitruunaan vivahtava ruusuntuoksu, mikä alas asti tuuhea, melkein piikitön oksisto, mikä elinvoima ja vehreys!

Uetersener Klosterrose on siis yksinkertaisesti täydellinen köynnösruusu. Voisi perustaa ruusutarhan, missä olisi pelkästään tätä lajiketta!

Kukatkaan eivät jääne tuohon yhteen....Punaisia ja valkoisia retiisejä on nyt yllin kyllin syötäväksi

Loppukesällekin on luvassa marjasatoa, vadelmapensaat notkuvat raakileita
5 kommenttia:

Anni / Inkalilja Love kirjoitti...

Aivan upea tuo luostarin köynnösruusu! Minulla on haaveena perustaa jossakin vaiheessa ruusupergola ja olen miettinyt pääni puhki eri vaihtoehtoja. Tuo Klosterrose meni kyllä listan kärkeen:) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei Anni!

Kiitos kommentista!

Meillä on ollut aikojen saatossa monia köynnösruusuja pihallamme, esim. New Dawn, Coral Dawn ja Flammentanz, ja monia muitakin, mutta tämä Uetersener Klosterrose on kyllä ihan omaa luokkaansa. Siinä yhdistyvät kohta kahden kesän kokemuksella kaikki ruusun parhaat ominaisuudet. Jopa ihana tuoksu, joka on nykyisin harvinainen ominaisuus jaloruusuissa. Talveksikaan ei suojattu sitä mitenkään.

Eli ei voi kun suositella!

Leppoisaa viikonloppua sinnekin!

Merja kirjoitti...

Meillä olisi tarkoitus istuttaa mökille vadelmapensaita. Mikähän lajike olisi hyvä ja voisitko antaa vinkkejä näiden kasvattamisen onnistumiseen:)

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei Merja!

Meillä on potagerissa yksi rivi korkeita vadelmapensaita, jotka vaativat tuennan. Korkeat lajikkeet ovat 'Ville', 'Jatsi' ja 'Takalan herkku'. Ne tuottavat runsaasti suuria, makeita vadelmia, mutta osa niistä on ollut talvenarkoja. Versoja ja kokonaisia taimiakin on välillä kuollut talven aikana. Jäljelle jääneet ovat tosin voimakaskasvuisina nopeasti täyttäneet aukkopaikat ja marjoja on tuntunut joka kesä tulevan kuitenkin samaan malliin.

Korkean vadelmarivin päässä on myös yksi boysenmarja ( 'Rubus Thorneless Boysenberry'), joka tekee aina loppukesästä muutamia suuria, tummia marjoja.

Polun toisella puolella on matalampaa 'Maurin makea'-vadelmaa. Se on ollut koko ajan todella elinvoimainen ja tuottanut runsaasti marjoja. Siinä ei ole ollut myöskään mitään talvivaurioita. Sen verran korkea sekin on, että olemme tukeneet pensasta.

Meillä vadelmapensaat ovat hyvässä mullassa ja aurinkoisessa ja suojaisassa paikassa, eli optimaalisissa oloissa. Mutta vadelmaahan pidetään melko vaatimattomana kasvina, joka pärjää monenlaisissa paikoissa. Luulisin, että marjaa tekevälle kasville aurinkoinen paikka on perusedellytys, mutta muuten vadelma taitaa kasvaa aika lailla itsekseen.

En oikein muuta osaa sanoa, enkä kyllä ole mikään asiantuntijakaan. Aina tulee harrastuksen myötä jotain opittua, useimmiten kantapään kautta :)

Menestystä vadelmankasvatukseen!

Merja kirjoitti...

Kiitos paljon😊😊!