keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Raparperisima

On muutama asia, jotka kuuluvat aika ehdottomina meidän juhannuspöytään: uudet perunat ja graavi-sekä lämminsavulohi, sillikaviaari ja saaristolaisleipä, mansikkakakku ja raparperisima. Nämä ovat se juhannuspöydän punainen lanka, muita ruokalajeja voidaan sitten vaihdella vähän fiiliksen mukaan.

Koska keskikesän juhla lähestyy jo kovaa vauhtia, on aika laittaa simapannu pöhisemään.  

Potargerissa kasvaa muutama rehevä raparperipensas, joita en oikein osaa käyttää muuhun kuin juomiin. Se ei haittaa, raparperijuomat ovat kesällä käyttökelpoisia ja raikkaita. Kun valikoi ennen muuta raparperin punaisia varsiosia, juomista tulee myös ihanan värisiä.

Sima on todella helppotekoista ja kymmenen litran kattilalla sitä tulee kerralla paljon. Vain yhdessä asiassa tulee olla tarkkana: hiivaa ei saa laittaa hippustakaan liikaa, tai simaan tulee heti tunkkainen hiivan maku!

Monissa ohjeissa raparperisimaa maustetaan esimerkiksi tähtianiksella, inkiväärillä tai vanilja- tai kanelitangoilla. Nekin sopivat sinne ihan hyvin, mutta itse tykkään eniten raparperin mausta sellaisenaan. 

Ja ehdoton nou nou ovat joidenkin ohjeiden sitruuna ja fariinisokeri, jotka tekevät raparperisimasta vappusiman makuista. Ja eihän se nyt sellainen käy laatuun juhannuksena!

Tässä ohje, millä itse teen raparperisiman:

Noin 3 litraa raparperinpaloja 
10 litraa vettä
15 dl taloussokeria
Kaksi mustikan kokoista palaa tuorehiivaa 

Raparperin palat ja vesi keitetään kiehuvaksi ja keittämistä jatketaan noin 15-20 minuuttia, jonka jälkeen sima siivilöidään. Mukaan sekoitellaan sokeri ja nesteen annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Otetaan pieni kupillinen simaa, johon sulatetaan hiiva ja sekoitetaan se sitten huolellisesti koko simamäärään.

Annetaan käydä kannen alla vuorokausi, jonka jälkeen sima pullotetaan. Lasipullot ovat parhaita koska niissä simaa on helppo käyttää ja ne ovat myös kauniita juoman tarjoiluastioita. Jos siman pinnalle ennen pullottamista on muodostunut hiivavaahtoa, se kuoritaan pois. Jokaisen pullon pohjalle laitetaan ensin teelusikallinen sokeria/litra, sima kaadetaan pulloihin ja pullot suljetaan. 

Tämän jälkeen ne siirretään kylmään, jossa simat saavat käydä noin viikon. Välillä kannattaa löyhätä vähän korkkeja ja päästää painetta ulos.



2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta!

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Olepa hyvä, kiva jos siitä oli iloa 😊