.

.
.

sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Herkullinen maa-artisokkakeitto

Tehtiin perjantaina maa-artisokkakeittoa, viikonlopun alkamisen kunniaksi. Sehän on niitä ruokia, jotka on suhteellisen helppo valmistaa, mutta joiden maku hipoo täydellistä courmet-elämystä! Maa-artisokka antaa muuten aika miedon makuiselle ja pehmeän kermaiselle keitolle todella hienon aromin. 

Resepti oli improvisoitu ja meni suunnilleen seuraavasti. Tarvitaan kolme neljäsosaa maa-artisokkia ja yksi neljäsosa jauhoisia perunoita. Perunat ja maa-artisokat kuoritaan, mikä on jälkimmäisten osalta tämän ruokalaijin ainoa työläs vaihe. Maa-artisokat ovat usein pieniä, muhkuraisia ja tosi multaisia. Niiden käsittelemiseen kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Kuorimisen jälkeen artisokat ja perunat keitetään pehmeiksi kasvisliemellä maustetussa vedessä. Sitten ne soseutetaan rakenteeltaan vähän karkeahkoksi soseeksi. Lisätään soseeseen kermaa ja yrtti-sekä pippurituorejuustoa, määrät tilanteen ja tarpeen mukaan näppituntumalla. Me teimme keittoa kahdeksan litran kattilalla ja laitoimme sinne 4 dl kermaa ja 200g kumpaakin tuorejuustoa, eli aika paljon molempia. Tässä vaiheessa keittoon voi joutua lisäämään vettä, jotta koostumuksesta tulee sopivan löyhä. 

Lopuksi keiton makua hienosäädetään vielä mustapippurilla, suoraan myllystä, ja sekaan nypityllä tuoreella timjamilla.

Nautitaan rapeakuorisen maalaisleivän ja voimakasaromisen juuston kanssa.

Ihanaa maa-artisokkakeittoa lusikoidessamme totesimme miehen kanssa, että ensi kesänä potagerin lajivalikoimaa täydennetään kyllä maa-artisokalla!


Hyvää viikkoa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei
Kysymykseni ei liity tähän tekstiin, mutta minkä väriset sälekaihtimet teillä on? Omien hankinnat mietinnässä parhaillaan.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei!

Kaikki meidän kaihtimet ovat valkoisia. Isoissa ikkunoissa on maalatut puusälekaihtimet ja muiden ikkunoiden välissä on tavalliset, valkoiset metallisälekaihtimet.

En itse ehkä enää laiittaisi noita pinta-asennettavia puusälekaihtimia, vaikka ihan kivan näköiset ikkunassa ovatkin, sillä ne ovat yllättävän työläät siistinä pidettävät. Keräävät kovasti pölyä ainakin meillä ja jos aikoo saada ne kunnolla puhtaiksi, ei ole paljon muita vaihtoehtoja kuin pyyhkiä jokainen lamelli erikseen. Ja meillä isoja ikkunoita ja niiden myötä sälekaihdinpinta-alaa on melkoisen monta neliömetriä...

Kati kirjoitti...

Heips,
Otanpa myös kantaa tuohon sälekaihdin asiaan. Meillä on myös ikkunoiden välissä normi metalliset ja ne on ihan ok. Keittiössä puinen, kaunis toki, mutta todella työläs putsata. Kerää pölyn ja rasvan ihan alta aika yksikön.

Kiitos keittovinkistä. Täytyykin harkita myös tuon maa-artisokan kasvatusta:)

Kivaa loppuviikkoa<3

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Hei Kati, ja kiitos kommentista! Sain itsekin nyt vahvistusta sille, että kyllä ne puusälekaihtimet vaan on aika epäkäytännölliset. Olen nimittäin itse harkinnut kokonaan niistä luopumista ja joko ikkunoiden väliin asennettavaan malliin - tai jopa ihan perusverhoihin - siirtymistä.

Mukavaa KEVÄISTÄ loppuviikkoa sinnekin :)