sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Jouluvaloja

Pimeä marraskuu on kääntymässä joulun odotukseksi. Mekin saimme viimein aikaiseksi viritellä hiukan jouluvaloja pihalle valoa tuomaan.

Remontoitu rantasauna on ollut edelleen kovassa käytössä. Siellä on oikeastaan nykyisin meidän toinen olohuone. Se on vaan niin kodikasta siirtyä saunalle viettämään iltaa pehmeiden löylyjen, uimisen, kauneushoitojen, kaminan katselun ja pienen hyvän syötävän merkeissä. 

Uutuutena saunalla on nykyisin myös hyvät musiikinkuuntelulaitteet. Yllättävän ihanaa kuunnella lauteilla vaikkapa Westminster Abbeyn poikakuoron joulukonserttia!



Myös talviuintisuunnitelmani on pitänyt: pulahdan järvessä vähintään kerran viikossa. Uintiolosuhteet ovat jo lähellä avantoa, tällä viikolla uimaportaat ovat olleet jäästä liukkaat. 

Jännä juttu, että näin säännöllisesti toistettuna talviuinti ei edes tunnu pahalta. Päinvastoin, sitä on alkanut jopa odottaa! 

Mutta totuuden nimissä, kyllä kameralle hymyileminen hyisessä vedessä teki silti vähän tiukkaa!


Mies lämmittää saunan usein myös omille kavereilleen. Tulin keväällä remontin tiimellyksessä luvanneeksi hänelle, että teen noihin saunailtoihin lämpimiä anjovisleipiä aina kun hän toivoo. 

Mehevät ja sopivan suolaiset anjovisleivät osoittautuivatkin niin hyviksi saunaeväiksi että niistä tuli nopeasti tärkeä osa lähes jokaista saunailtaa, myös oman porukan kesken. 

On siis hyvä juttu, että anjovisleivät ovat helppotekoisia: ruisleipäviipale voidellaan kevyesti levitteellä ja laitetaan päälle iso ja paksu tomaattiviipale. Sen päälle emmental-juustoa ja kaksi anjovisfilettä rastin muotoon. Lopuksi pintaan vielä ripaus sitruunapippuria ja ehkä myös pieni hyppysellinen sormisuolaa. Ruskistetaan juusto ja rapeutetaan leivänreunat nopeasti 250-asteisessa uunissa. 

Nautitaan kylmän juoman kanssa löylyjen välissä ja jälkeen!



Hyvää adventtia!




4 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Kyllä on ihanan tunnelmallista. Kuule kiitos tuosta anjovisleipä vinkistä. Täällä toivotaan usein anjovispitsaa ja nuo olisivat huomattavasti nopeammat tehdä. Uskon, että uppoavat hyvin! Ihanaa joulun odotusta, täällä on lumi maassa. Tosin melko märkää ja saattaa sulaa nopeastikin pois.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Kati <3 Kiva kuulla susta! Ja nuo anjovisleivät, niin meheviä - ja helppoja. Kannattaa kokeilla, siinä on klassikon ainekset!

Elämää ja ajatuksia kirjoitti...

Voi ihanuus kun sulla on rantasauna. En yhtään ihmettele että viihdytte siellä paljon. Mun haaveeni olisi joskus saada ulkosauna. Ei sen tarvitsisi rannalla olla kunhan vaan olisi vanhan ajan sauna.

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos kommentista! Tykätään kyllä tosi paljon rantasaunasta ja se myös lämpenee useita kertoja viikossa. Olen samaa mieltä ettei pihasaunan tarvitse välttämättä olla rannassa, uiminen on loppujen lopuksi aika pieni osa pihasaunomisen kokonaisuutta. Toivottavasti saunaunelmasi toteutuu!