perjantai 27. heinäkuuta 2018

Heinäkuun helteet ja trooppiset yöt


Tänä vuonna ollaan saatu nauttia ennätyslämpöisestä heinäkuusta. Tai kohta voi kai sanoa jo "nauttia", sillä keinot lämmöltä ja auringolta suojautumiseen ovat välillä vähissä.

Tässä vaiheessa aamiaisen saattoi vielä syödä varjon alla aamuaurinkoterassilla. Pian aamut alkoivat olla niin hautovan kuumia, että täytyi siirtyä rakennuksen sille puolelle, minne ei aurinko aamulla paista.

Helteiset päivät innostavat mattopyykille. Paksutkin matot kuivuvat ulkona hetkessä.

Eteläpäädyn terassi


Pohjoispäädyn terassi

Meillä on tullut tavaksi syödä mökillä erilaisia ruokia kuin kotona. Osittain siihen vaikuttaa kesä ja sesongin raaka-aineet, mutta on myös kiva tehdä mökki- ja kotielämän rutiineista hiukan erilaisia eli saareen siirtyessään muuttaa moodia vähän joka suhteessa. 

Lohinyytit hiiligrillissä tai uunissa ovat mökin perusruokaa. Muutkin kalat käyvät ja oikeastaan ihan mikä vaan, kala tai liha ja/tai kasvikset, maustettuna esimerkiksi tuorejuustolla ja yrteillä, ja pitkään haudutettuna. Käärön avaaminen on aina juhlaa.

Kesäsalaatit syntyvät tätä nykyä lähes kokonaan oman potagerin tuotteista


Mielenkiintoinen kokeilu oli keitetty latva-artisokka, jonka sisälle kaadettiin sulatetusta voista, puolikkaan sitruunan puristetusta mehusta, kapriksista, suolasta ja mustapippurista valmistettu kastike. Se jäi kivasti muhimaan artisokan lehtien sisälle ja maustoi ne juuri sopivasti. Artisokka syötiin lehti lehdeltä nyppien. Viimeisenä esiin tullut pehmeä ja makea artisokan ydin oli aterian paras osa.

Tämä olikin yllättävän maukas herkku ja sopiva hitaaseen ateriointiin illallisella!

Kesän rakennusprojekti on ollut laituri. Kuvassa kiviarkku valmiina. Heittelimme miehen kanssa yhdessä kivet arkun sisään. Aikaa siihen kului yksi helteinen kesäpäivä. 


Seuraava työvaihe oli laiturin rungon, kulkusillan ja kannen rakentaminen. Koko laituri kiviarkusta kanteen on tehty lehtikuusesta, mikä kestävyytensä puolesta korvaa hyvin kyllästetyn puun. 

Ennätyshelteet ovat tuoneet mukanaan trooppiset yöt, myös ulkosaaristoon. Koska nukkuminen sisällä on ollut liian tukalaa, veimme patjat hyttysverkon alle terassille. 

Se oli hyvä ratkaisu. Nukkumisolosuhteet ovat olleet täydelliset siihen saakka, kunnes Sisilian aurinko on aamuvarhaisella jälleen noussut porottamaan pilvettömältä taivaalta, pakottaen hakeutumaan varjoisampaan paikkaan.

Loppukesän yö on satumainen, tuoksuva ja täynnä ääniä






TallennaTallenna

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä tunnelma,mitä ruokia ja mikä mökki!unelmien täyttymys!niin iki-ihanan kaunista,joka nurkassa!-sanna-

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos Sanna <3