.

.
.

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Vanha puutarha yllättää

Muistatteko, kun keväämmällä ihmettelin erästä kookasta ja erikoisen näköistä kasvinalkua pihallamme? Otin siitä kuvankin:


Kun viime sunnuntaina palasimme reissusta, arvoitus ratkesi. Luonnonkukkien joukosta kohosi puolentoista metrin korkeuteen oranssi lilja, joka lienee vanhan, kolmekymmentäluvulla perustetun puutarhamme peruja. En ole ennen huomannut sitä (?) 

Ainoa ongelma on se, että kukkia näyttäisi olevan tasan yksi. Noin komeita kasveja voisi itsekseen ilmestyä puutarhaan enemmänkin!5 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Näyttävän näköinen! Mulla on tavallisia keltaisia ja oransseja päivänliljoja,näyttäis siltä että oranssi kukkii vain jokatoinen vuosi,mystistä... Tuota kannattaa pitää silmällä liljakukkojen varalta!

Leppoisaa loppuviikkoa

Heli kirjoitti...

Oho, enpä tiennytkään, että tuollainen voisi kukkia vain joka toinen vuosi. Mutta mikä ihmeen liljakukko?!?

Kati kirjoitti...

Liljakukko on sellainen ihan oranssi pieni kuoriainen, joka syö kauheella vauhdilla koko kukan. Ne näkee silmin ja niitä voi poimia pois tai sitten myrkyttää.

En kyllä tiedä voiko se joka toinen vuosi kukkiminen olla ihan oikeesti niin, mutta omissa tavis liljoissa, siis oransseissa, olen sen huomannut. Outoa...

GardenianKati kirjoitti...

Tuo on ruskolilja, vanha perinneperenna. Sitä voi jakaa sipuleista, mutta se leviää myös siemenestä. Siementämisen takia se voi yht äkkiä taas ilmestyä. Voit nostaa sen keväällä ylös maasta (kun sitä näkyy joku sentti maan päällä). Sitten irrottelet sipulit toisistaan ja laitat ne takaisin maahan.

Kävin noita viime kesänä siirtämässä omaan pihaani vanhalta tontilta. On ne kyllä ihania!

Liljakukko on tuholainen, joka tykkää liljoista. Sellainen pitkulainen musta, jossa on vähän punaista.

Heli kirjoitti...

Kiitos arvokkaasta infosta Kati ja GarnenianKati!

Tosi kiva tietää, että kysessä on juuri ruskolilja. Tällaisessa vanhassa puutarhassa tulee silloin tällöin vastaan kasveja, joita ei itse tunne. Liljat ovat minulle melko tuntematon perennaryhmä.

Samoin liljakukko. Kuulosti äkkiseltään satuolennolta, vähän niin kuin Pääsiäiskukko :-)

Mutta yritän kyllä heti ensi keväänä tuon komean kasvin lisäämistä GarnenianKatin hyvällä ohjeella. Olisi hienoa saada kokonainen ruskoliljapenkki!