.

.
.

torstai 2. elokuuta 2012

Unisieppari

Tyttäreni tahtoi tehdä itselleen dreamcatcherin eli unisiepparin. Se on Pohjois-Amerikan intiaanien perinteisiin kuuluva taikakalu, jonka alkuperäinen idea oli suodattaa pahat unet ja ajatukset ja houkutella sekä päästää lävitseen hyvät unet ja ajatukset. Unisieppari on perinteisesti ripustettu sängyn yläpuolelle, ikkunaan tai ovenkarmiin. Yön aikana pahojen unien on määrä tarttua verkkoon josta ne syö suuhunsa hämähäkki jota verkkoon kiinnitetty helmi kuvaa, tai ne valuvat aamuauringon sulattamina höyheniä pitkin alas maahan. 

Kiehtova ajatus! Valmistaa huolella kaunis esine, jonka tarkoitus on suojata ihmistä hänen omilta kuluttavilta ajatuksiltaan tai pahoilta unilta. Vaikka ei olisi taikauskoinenkaan, voi unisiepparilla kuitenkin olla jonkinlainen psyykkinen vaikutus. Ainakin se auttaa tiedostamaan sen tosiasian, ettei turha huolien ja negatiivisten ajatusten vatvominen hyödytä mitään.

Kun googlettaa unisiepparia, huomaa että erilaisia variaatioita tuosta esineestä löytyy loputtomiin. Peruselementit ovat kuitenkin aina samat, eli renkaat, verkot ja höyhenet. Myös helppotajuisia valmistusohjeita löytyy runsaasti netistä. 

Siis tuumasta toimeen. Ensin haettiin rannasta taipuisaa pajua. Se päällystettiin mustalla nahalla. Sitten renkaaseen punottiin verkko vahvasta kalastajalangasta. Verkkoon tytär pujotteli pieniä kirkkaita lasihelmiä, ikään kuin kastepisaroiksi. Sen jälkeen valmistettiin vielä kolme pienempää rengasta ja ne kiinnitettiin isoon renkaaseen narulla ja pienillä puuhelmillä. Lopuksi pikkurenkaisiin sidottiin höyheniä.    


Valmis unisieppari seinällä


Unisieppari on ihmeen herkkä ja viehkeä esine, jotenkin mystinen. Siinä näkyy aikojen saatossa hioutunut muoto ja vanha käsityöperinne. Erilaisissa valaistuksissa se vangitsee katseen pitkäksi aikaa. Renkaat ja höyhenet liikahtelevat pienestäkin ilmavirtauksesta ja esine luo ympärilleen salaperäisiä varjoja. Kiehtova tarina tekee siitä vieläkin mielenkiintoisemman. 

Olen jo tilannut itselleni tyttäreltä unisiepparin, mielellään vähän isokokoisemman ja ehkä täysvalkoisen.
  

 Sieppari omalla paikallaan tyttären sängyn vieressä


Kiltin ja hyväntahtoisen, sekä varsin huolettomalta vaikuttavan  Bellan ajatuksissa tuskin on mitään siepattavaa.

2 kommenttia:

GardenianKati kirjoitti...

Aivan ihana! Mä olen aina ollut viehättynyt näistä unisieppareista ja hieman kyllä houkuttaisi tehdä itse tällainen. Ihmettelen kyllä tuota verkon punontaa... No ehkä siihenkin jotain ohjeita löytyy.

Heli kirjoitti...

Netistä löytyy monia selkeitä ohjeita siepparin tekemiseen, myös verkon punontaan. Se ei näyttänyt lainkaan vaikealta. - Ja hyvin on sieppari poistanut eitoivotut ajatukset ja unet :-D Eli voi lämpimästi suositella sellaisen tekemistä!