.

.
.

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen viettoa


Värivalot päätyivät lopulta sisääntulokuistin pääsiäiskoristukseksi, jonne ne hyvin sopivatkin

Kiirastorstaina kuunneltiin Matteus-passiota ja tehtiin pääsiäisvalmisteluita


Ei pääsiäistä ilman pashaa. Kulitsan teen vasta  ihan viime tipassa, niin että se saadaan uuninlämpöisenä juhlapöytään.


Myös ihanat lusikkaleivät kuuluvat meidän pääsiäispöytään


Työkaverini kertoi kiinnostavia juttuja lapsuutensa pääsiäisperinteistä. Heillä maalaistalossa esimerkiksi tehtiin mämmi aina itse, ja hyvää oli. Munien pintaan värjättiin riisikuvioita. Olisipa ollut tosi hauskaa valmistaa meillekin kotitekoista mämmiä, mutta valmistaminen kestää monta päivää enkä siis enää tänä pääsiäisenä ehtinyt. Ensi vuonna sitten. 

Mutta munia kokeilin värjätä siten, että kastelin ne ensin vesihanan alla, pyörittelin sitten riisiryyneissä ja käärin lopuksi nailonsukkaan. Sen jälkeen keitin munat sipulinkuorilla värjätyssä vedessä. Sukka oli kuitenkin harmillisesti liian löyhäkudoksinen, eikä kovin moni riisinjyvänen pysynyt koko kiehutuksen aikaa munankyljessä kiinni, niin kuin pitäisi. 

Tarvittaisiin periksiantamaton puuvillakangas, joka kiedottaisiin munan ympärille vaikkapa rautalangalla, niin että riisikerros pysyisi tiukasti paikoillaan. Mutta jotain käsitystä riisikuvioinnista kuitenkin sain.


Sipulinkuorivärjäyksen lisäksi kokeilin, millainen väri tulisi punajuurenkuorivedessä. Vaikka vesi kattilassa oli voimakkaan lilanpunaista, niin munista tuli pellavanharmaita.


Pitkäperjantaina, päivää ennen varsinaista pääsiäisyön ateriaa, virittäydyimme tunnelmaan kevyen punajuuri-kasviskeiton ja karitsankarettein myötä.  Punajuurikeiton ohje löytyi Hesarin ruokatorstai-sivuilta reilu viikko sitten.

Keittoa haudutettiin kauan 


Keiton seurana keitettyä munaa ja smetanaa


Jälkiruuaksi kahvia, lusikkaleipiä ja pashaa


Iltayöstä käytiin vielä koko perheellä kuuntelemassa keskiaikaisessa kirkossa seitsemän Dietrich Buxtehuden Membra Jesu Nostri-kantaattia   12 kommenttia:

PunainenTupa kirjoitti...

Sanat eivät riitä kertomaan kuinka ihmeellisen ihana Sinun blogisi on. Nuo upeat ruuanlaitot ja leivonnaiset ja munien värjäykset ovat ihan häkellyttävän ihania. Kyllä Sinun blogisi menee ihan kärkeen vaikka paljon ihania muitakin blogeja olen nähnyt.

Oikein ihanan valoisaa ja iloista Pääsiäistä Sinulle ja läheisillesi.

Heli kirjoitti...

Voi, kiitos taas kauniista sanoistasi, Punainen Tupa <3

Ja samoin, Onnellista Pääsiäistä Sinullekin!

Irmastiina kirjoitti...

Edesmennyt anoppini teki aina mämmän itse....valitettavasti en tykkää mämmistä enkä voi sanoa oliko hyvää...:)

Heli kirjoitti...

Kuulin työkaverilta, että hänenkin lapsuusseuduillaan (Virroilla) mämmi tehtiin aina itse. Oma äitini teki myös kaiken mahdollisen itse, mutta en muista, että olisi kuitenkaan koskaan tehnyt mämmiä. Siksi kai se ei minullakaan ole tullut mieleen.

Mutta ensi vuonna aion kokeilla. Mämmi kun on minun mielestäni taas yksi pääsiäisen suurimpia herkkuja... :-)

Maria kirjoitti...

Ihania herkkuja! Minäkin värjään sipulinkuorilla. Kreikassa saimme pääsiäisenä kirkkaanpunaisia munia, niitä haluaisin, mutta taitaa mennä silloin keinoväreihin.
Rauhallista pääsiäistunnelmaa kuvissasi.
Hyvää pääsiäisenaikaa!

Heli kirjoitti...

Punaiset pääsiäsimunat olisivat kauniita, noissa sipulivärjätyissä hieman häiritsee se, että ovat aika lähelle ruskeiden kanojen munien luonnollista väriä. Pitäisi selvittää tuo punainen...

Hyvää pääsiäisenikaa myös Sinulle ja läheisillesi!

No home without heart kirjoitti...

Aivan ihana blogi sinulla. Ihanaa, että löysin tänne:). Ihanaa pääsiäisen aikaa <3

Heli kirjoitti...

Kiitos <3

Ja onnellista pääsiäisen aikaa Sinullekin!

Anonyymi kirjoitti...

Olet(te) edelleen monilahjakkuus! t markkis

Heli kirjoitti...

Markkis, olet edelleen Rakas Ystävä <3

Sirpa Saari kirjoitti...

Ahh ja oih, pakahdun hyvästä olosta joka kerta kun kyläilen blogillasi. Olisi aineksia blogistania -ohjelmaan (yleareena). Kiitos Heliseni, esteetikon silmä lepää ;)

Heli kirjoitti...

Paras tunnustus... Kiitos, ihana Sirpa!