torstai 8. elokuuta 2013

Hedelmätarha


Oma kesä on mennyt pääasiassa mökillä, kotia on ylläpitänyt kesätöiden takia kaupunkiin sidottu nuoriso. Vähän ristiriitaista, kesä olisi ihanaa aikaa kotonakin...


Aikaisemmassa postauksessani kirjoitin, että tämä kesä tulee olemaan yhtä juhlahumua, kun on tyttären ylppärit ja pojan rippijuhla. Niin olikin, mutta elämä heitti niiden väliin vielä yhden "juhlan", äidin hautajaiset. 

Äidin yllättävä poismeno tummensi kerralla tämän kesän heleät värit. On aivan liian surullista joutua luopumaan äidistään, niin surullista, ettei sitä voi ennakkoon tajuta. Vaikka äiti oli iäkäs ja minä olen täysin aikuinen, itsekin äiti neljälle. Silti.

Kuvassa äiti suunnilleen minun ikäisenä 

Äiti rakasti värejä - ja kukkia. Melkein aina kun näen kukkia, tulee äiti mieleen, tavalla tai toisella. 
Erityisesti tietyistä kukista, kuten orvokeista. Ne olivat äidin lempikukkia. Hänestä ne näyttivät juuri heränneen, pienen lapsen silmiltä. 

Äiti kasvatti myös erikoisempia kukkia kuten camelioita, posliinikukkia ja orkideoita. Ja monia, monia muita. Hänen ikkunansa ja parvekkeensa, sekä pihansa ryöppysivät kukkia.

  Pihajasmike kukassa


Ihana, tuoksuva vironruusu


Matala kurtturuusu, Foxi


Ja joka puolelle levittäyvä karhunlöynnös


Kukkapenkin mansikkasato näytti lupaavalta, mutta minne ne oikein kypsyttyään hävisivät...


Talomme sijaitsee hyvin lämpimällä paikalla ja siksi meillä on usein kesäisin lämpöongelma. Ikkunat ja ovet ovat auki käytännössä kaikki kesäpäivät.

Yläkerran aulan kesätunnelmaa


Pojan huone ja kylppäri


Tarttis tehdä jotain näille yläkerran päädyn kahdelle herrain kammarille.


Näkymä kylppäristä aulaan


Huoleton kesämakuuhuone


 Olohuone


Koska mökillä ei vielä ole pesukonetta, pyykkiä pestään lähes taukoamatta kun käydään huoltoreissulla kotona. Ja kun pyykit voi kesällä kuivata ulkona ne tuoksuvat ihanalle. Kun noita ulkona kuivattuja pyykkejä käsitellään sisällä, koko talo tuoksuu puhtaalle pyykille. Siitä on tullut minulle yksi kesän tuoksutunnusmerkki.


Meidän rannassa on tehty suurehkoa maansiirto-operaatiota. Keväisin veden alle jäävää ranta-aluetta on korotettu. Samalla pihaa on pengerretty helpommin kuljettavaksi ja huollettavaksi ja sen eri osia on aiempaa paremmin jäsennelty. 

Näkymä rannasta talolle päin, alemmassa kuvassa myös rantasaunan nurkka


Rinteessä olevan penkereen kainaloon, kivimuuria vasten on tarkoitus perustaa hedelmätarha. Rinne viettää etelään, joten se on erinomaisen aurinkoinen, suojaisa ja lämmin paikka hedelmätarhalle. Mielessä siintelee viimekesäisen Sardinian lomatalon suuri ihana puutarha lukuisine hedelmäpuineen..

Entuudestaan rinteessä on seitsemän omena- ja kaksi punaluumupuuta, sekä suuri vanha keltaluumupensas. Haluaisimme lisäksi ainakin makeakirsikka-, keltaluumu ja päärynäpuun. Kaipaan myös erilaisia marjapensaita, ainakin musta- ja punaherukkaa, karviaista ja vadelmaa, ehkä vähän mansikkaakin.  Myös kasvimaa voisi tulla kyseeseen, jos se ei tarvitsisi kesällä jatkuvaa huolenpitoa, eli sen takia ei tarvitsisi pysyä kesää kotona.

Lisäksi ajattelin istuttaa johonkin kohtaan muistopuun äidille. Kultasade olisi sopiva.


Hedelmätarhan laidalle on suunnitteilla myös kasvihuone.


Omenasato kypsyy kovaa vauhtia


Puutarhasuunnittelun lomassa on kiva nauttia jätskikahvit laiturilla


Lopuksi muutamia paraikaa kukoistavia, loppukesän kukkijoita

Syysleimu


Jalokärhö Ville de Lyon - kukkinut komeasti koko kesän


Iki-ihana pallohortensia


Tämä voi näyttää vaatimattomalta kuvassa, mutta kyseessä on jalokärhö Nelly Moser, jonka loistava, raidallinen kukka on läpimitaltaan noin 15 senttiä. Köynnös on varmaankin ahdistunut yläpuolella rehottavasta viiniköynnöksestä ja kivunnut sen yli katonrajaan. Kun kukat ovat köynnöksen ylimmissä oksissa, nepä eivät olekaan enää katselukorkeudella. 

Vaati akrobatiaa saada kuvaan tuo yksikin kukka ja siitäkin näkyy alapuoli. Loput kukat ovat viiniköynnöksen yläpuolella ja ilahduttavat parvekkeelta kurkkijaa. Täytyisi tehdä asialle jotain ensi kesänä.


Suloista elokuuta!

7 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Näyttää niin kauniilta!
Otan osaa suruusi, tiedän sen olevan suunnaton.
Kauniita päiviä loppukesääsi, voima ajatuksia sekä aurinkoa!

Anne kirjoitti...

Osanottoni <3 Kuten aiemmin taisinkin mainita, meillä oli myös yo-juhlat ja rippijuhlat samana kesänä. Kaksi vuotta sitten. Ja myös hautajaiset-isäni. Hän lähti yllättäen,"saappaat jalassa" Se oli ilon ja surun kesä.

Kauniita kuvia kesästänne!

Anne kirjoitti...

Osanottoni - elämä on niin ... valoja ja varjoja. Kauniita kuviasi on kyllä niin nautinto katsella.
ps. meillä on ilmanlämpöpumppu ja täytyy sanoa, että ilman sitä ei pärjäis näin kuumana kesänä. On ihana nukkua viileissä huoneissa.

Maria kirjoitti...

Lämmin osanottoni. Muistopuu on ihana ajatus.

Unni kirjoitti...

Olenkin kaivannut postauksiasi..
Ikävä kuulla menetyksestäsi, äiti on aina äiti, on minkä ikänen tahansa.. Osanottoni! Muistopuu on ihana ajatus!

ps. en ymmärrä miten kellään voi olla nuin kaunis koti :)

Kati kirjoitti...

Haluksia ja osanottoni. Ihanaa kuulla (ja nähdä) kuulumisiasi, vaikka oli nyt surullisakin asioita. Muutama päivä sitten ajatteln, että mtähän on tapahtunut kun ei ole mitään tuoretta postausta...

Varmasti äidilläsi on ollut hyvä ja pitkä elämä, vaikka aina se luopuminen on vaikeaa ja surullista. Muistopuu on ihana ajatus<3

Oi miten mä tykkään teidän avarasta kodista. Olen tainnut mainita sen aiemminkin. Aivan ihanan valoisaa, raikasta ja puhdasta. Mä käytin eilisen päivän Pekan huoneen raivaamiseen, mutta loppua ei vielä tullut;) Pikku mies on mestari keräilijä ja sillä on ihan oma tapansa järkkäillä tavaroitaan...:)

Seesteisiä elokuun iltoja ja aurinkoisia päiviä<3

Heli/ Rakas vanha valkoinen taloni kirjoitti...

Kiitos myötätuntoisista kommenteistanne, ne lämmittävät sydäntä <3

Äidillä oli tosiaan pitkä ja hyvä elämä ja hän eli terveenä ja hyväkuntoisena loppuun saakka. Ne asiat lohduttavat nyt vaikka luopuminen raskasta onkin. Niin raskasta, että kun työt ovat taas alkaneet, huomaan olevani kesän jäljiltä hieman väsynyt, vaikka takana on pitkä loma.

Mutta nautitaan loppukesän kauneudesta ja tummenevien iltojen tunnelmasta!