sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Pikkujoulut kotona

Neljäntenä adventtina maisemat ovat valkoiset. Ihanaa, säilyisivätpä lumet jouluun saakka!


Kun ulkona on lunta, sisälläkin on tunnelmallisempaa. 
Joulukuulle on osunut myös joitain juhlapäiviä 


Hehkuvan punainen käväisee tänäkin vuonna kotona joulun aikaan


Meillä oli eilen jo perinteeksi muodostuneet pikkujoulut eli käytännössä joululauluilta. Ystäviä pääsi paikalle talon täydeltä. Se oli taas niin onnellista ja ihanaa, onhan tämä joulunalus kuitenkin kiireistä aikaa. Pääsimme yleisen seurustelun ohella laulamaankin oikein kunnolla. 

Pikkujoulutarjoilut hoituivat perinteiseen tapaan nyyttäriperiaatteella.  Ja pöytä notkui!


Tyttären kanssa osallistuimme  tarjoiluihin glögijuustokakulla. Tosin juustoa kakussa ei nimestään huolimatta ole lainkaan, vaan täytteessä käytetään maustettua rahkaa ja kermaa. Pinnan glögihyytelö tehtiin ohjeen aikatauluihin luottaen vain muutamaa tuntia ennen juhlaa. Jännitimme loppuun saakka, ehtiikö se hyytyä.  Onneksi kakku lopulta pysyi kuin pysyikin kasassa. 

Kannattaa muuten käyttää glögikakun pintaan vain vähän lantrattua glögitiivistettä, niin mausta tulee tarpeeksi vahva. Kun ainakin tässä kakussa välikerroksen rahkakerma-täyte on niin pehmeän mieto, jopa vähän kirpeänvahvanmakuinen pinta sopii hyvin kokonaisuuteen. 

Teimme pintakerroksesta myös vähän paksumman kuin ohjeessa. Muutoin ohje löytyy suoraan Valion sivuilta


Juhlan jälkeinen aamu valkeni pehmeän valkoisena



Koti on nyt siis onnellistettu joulutunnelmalla. Ensi viikolla pääseekin sitten tekemään laatikoita ja muita viime hetken jouluvalmisteluita. Töissäkin pitäisi käydä vielä alkuviikosta. Tiukka aikataulu tulee olemaan, mutta eikö se kuulu asiaan?

Tunnelmallista joulun odotusta!


sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Isä

Isän kakussa oli tänä vuonna ruusuja


Kun isä sai juhlapäivänään toivoa menun, lopputulos oli ennalta arvattava: lihamureke. Melkein nolottaa kuvata lihamureke-ateria blogiin, sillä moneskohan kerta mahtaa olla kyseessä tuota lajia! Asia on kuitenkin niin, että sekä mies että meidän kaikki pojat ovat erityisen mieltyneitä vahvasti maustettuun, pekonilla kuorrutettuun lihamurekkeeseen. Niinpä he toivovat sitä lähes aina kun toivomaan pääsevät ja luonnollisesti juhlakalun toivomus myös kuullaan. 

Lihamurekkeen seurana on tietysti vanha kunnon perunamuusi. Lisukkeena tällä kertaa myös appelsiini-tuorejuustolla täytetyt, pitkään suolapedillä haudutetut kokonaiset punajuuret.


Kantarellikastike syksyn sadosta sekä mausteliemessä marinoituja raakoja tomaatteja


Ikkunasta näkyy, että täällä on täysi talvi korkeine lumikinoksineen, ollut jo jonkin aikaa


Kakun päällä ollut syötävä kultaglitteri pääsi paremmin oikeuksiinsa illan hämärtyessä


Tämän ihanan tytön syntymästä alkoivat meillä isänpäiväperinteet, eli kuvassa isäntekijä 
päiväunilla pikku Bellan kanssa


Joulu on jo yllättävänkin lähellä. Ihan pian voi kotia alkaa viritellä joulun odotukseen!

Mukavaa viikkoa!



torstai 13. lokakuuta 2016

Syyssynttärit


Potager on tuottanut satoa vaihtelevasti. Salaattien ja yrttien suhteen olemme eläneet koko kesäkauden yltäkylläisyydessä, mutta esimerkiksi tomaatit eivät tänäkään vuonna ehtineet kypsiksi asti. Ei vaikka osa tomaateista kasvoi muovihuoneessa. 

Avomaankurkkua saatiin neljästä taimesta liiankin runsaasti, kaikkea ei voinut säilöä. Samoin käy omenoiden kanssa joka vuosi. Kahdeksan omenapuuta tuottaa huononakin omenavuonna aivan liikaa hedelmiä yhden kotitalouden tarpeisiin. Onneksi on ystävät, naapurit ja sukulaiset!

Tämänvuotinen kokeilu sokerimaissi tuotti kohtalaisen sadon ja maissit olivat mahtavan makuisia.

Pieni hauska kokeilu olivat myös punaporkkanat. Ne maistuivat ihan samalle kuin tavalliset porkkanat, mutta näiden punaisten väri on kieltämättä aika veikeä!


Yrttejä tulee potagerista paljon, joten saan pakasteeseen runsaasti pieniä tuoreyrttipusseja. Niitä on kiva talven mittaan heitellä milloin mihinkin ruokaan. 

Basilikaa ja ruohosipulia


Sitruunamelissaa


Kun ne tomaatit nyt kerran eivät meillä kypsy, ajattelin laihana lohtuna kokeilla tomaatinraakileiden säilömistä. En ole vielä päässyt maistamaan, kun niiden täytyisi maustua jääkaapissa vähintään viikon ajan, mutta mielenkiinnolla odotan. 


 Piha valmistautuu vastaanottamaan talvea


Mies täytti tasalukuja ja sen kunniaksi tarjosimme ystäville synttärikahvit kotona. 

Juhlapöydän kruunasi taas tyttären tekemä korkea täytekakku


Synttärivieraita oli nopeasti laskien noin 70. Tarjoomusten ja astioiden suhteen oli varauduttu, eli ne riittivät, mutta muuten totesin tuon olevan jotakuinkin maksimimäärä ihmisiä, mitä kotiimme mahtuu kylmänä vuodenaikana, kun pihalle ei pääse.

Juhlat olivat tunnelmalliset ja lämminhenkiset syysillan istujaiset. Jälleen kerran tuli todistetuksi, että juhlat kannattaa järjestää aina, kun vähänkin aihetta on. Ja mikäli mahdollista, kotona. Koko talo jää huokumaan erityistä lämpöä kun ystävät ovat olleet koolla.




Tunnelmallista syksyä!