perjantai 24. toukokuuta 2019

Viimeistä viedään

Ihana toukokuinen lämpöaalto on innostanut pihatöihin.

Mies on alkanut viimeistellä valmiiksi potagerin pergola-rakennelmaa, joka on jo parikin kesää odotellut muutamia toimenpiteitä. Pienestä keskeneräisyydestä  huolimatta se on ollut täydessä käytössä, ennen muuta viihtyisänä aamiaispaikkana niinä lämpöisinä ja kauniina kesäaamuina, kun olemme olleet kaupungissa. Mehän nautimme kesäaikaan aamiaiset useimmiten saaristossa.

Minä taas olen hoidellut istutuslaatikot siihen kuntoon, että jokaisesta on alkanut ilmestyä upouutta vihreää kasvua sievissä riveissä. Nyt niiden varttumista voi vain onnellisena seurailla pergolasta käsin  ja poistella välillä rikkaruohoja. Se on jännä juttu, kuinka kasvun ihme sykähdyttää, joka kerta!



Kalakeittolounas pergolassa


Miehellä oli pieni työreissu Viroon ja se osui sopivasti viikonloppuun, joten lähdin mukaan. Kävimme Tallinnassa ja Haapsalussa. Olipa kesäistä ja kaunista joka puolella!

Yksi erityinen seikka kiinnitti huomion virolaisten pihoissa. Siellä nurmikko ei tyypillisesti ollut sellaisessa roolissa kuin meillä, vaan pihoilla kukkivien hedelmäpuiden alla oli useimmiten rehevä kukkaketo, jossa oli suloisena sekamelskana luonnonkukkia, niittyleinikkejä, lemmikkejä ja voikukkia ja niiden sekaan oli sinne tänne heitelty tulppaaneja, unikkoja ja kaunokaisia. Varsinkin voikukat - puutarhoissa tunnetusti hyvin viihtyvinä - olivat Virossa kunniassaan, niitä oli valtavasti kaikkialla.

Ja miten kauniita ja rennon taiteellisella otteella luotuja, puoliksi luonnonpuutarhoja nähtiin! Koin sen kannustavana myös omaa voikukkarakkauttani kohtaan, jota joutuu yleisen ilmapiirin vuoksi välillä piilottelemaan kaapissa..

Nih! Nyt se havainnollisin esimerkein nähtiin: ei voikukkia tarvitse vainota. Niille voi päinvastoin antaa tilaa, kääntää ne voitokseen ja tehdä niistä puutarhansa näyttävän kuningattaren! Upeampaa ja helppohoitoisempaa kasvia ei heti keksi :)

En saanut noista ihanista pihoista yhtään kuvaa, kun en yksinkertaisesti viitsinyt alkaa työnnellä kameraani pensasaitojen läpi ja porttien yli..

Mutta ihan uusin, valaistunein silmin palasin ihailemaan meidän pihan villinä rehottavia reunoja, joiden kimppuun pergolaa urakoiva mies ei ole vielä leikkuutraktoreineen ehtinyt. 



Ilmat näyttäisivät viilenevän täällä sopivasti kohti viimeistä kouluviikkoa. Ihan hyvä, vielä pitää se viikko jaksaa puurtaa. Ja juhliakin on kivempi valmistella kun sisällä ei ole kolmekymmentä astetta lämmintä. 

Mutta muuten ei tainnut taaskaan mennä säiden ajoitus meidän kannalta ihan nappiin. Nimittäin hetken viivähtäneet helteet humauttivat omenapuut täyteen kukkaan, eivätkä ne varmaankaan ole loistossaan enää reilun viikon päästä, kun meillä on ne juhlat. Hedelmäpuiden kukkiminen menee yllättävän nopeasti ohi.




Sinne menevätkin sitten lopullisesti puutarhan mahdollisuudet osuttaa omenapuiden kukinta juhlistamaan meidän lakkiaisia. Käsillä ovat nimittäin kuopuksen juhlat. Siis viimeiset lajiaan. 

Saavat hedelmäpuut sen jälkeen pitää tunkkinsa ihan rauhassa. Ja alkaa tietysti vastedes kukkia ja kukoistaa mitä ihanimmin aina lakkiaispäivisin. En ole katkera mutta kuitenkin... :P

Postaukset aiemmista lakkiaisistamme löytyvät täältätäältä ja täältä.


Suloista toukokuun loppua!



perjantai 17. toukokuuta 2019

Keväthuumaa pihalla

Ilmojen lämpenemisen myötä hedelmätarhan puut ovat alkaneet peittyä kukkiin. Pihalla on niin kaunista ja ihanan tuoksuista. Sisälle ei taas tekisi mieli ollenkaan. Onneksi on perjantai, eikä mitään kiirettä minnekään..

Pepi-päärynä kukkii lupaavasti

Suklaakirsikka, joka antoi viime kesänä mahtavan sadon, on taas kukkapilven ympäröimä


Myös herukkapensaat notkuvat kukista



Poikamme juhlii parin viikon päästä valkoista lakkia, eli meille on tulossa jälleen ylioppilasjuhlat. Olisi kiva, jos ulkona olisi silloin paljon kukkia. Se varsinkin olisi hienoa, jos upea  omenapuiden kukinta ja ylioppilasjuhlat osuisivat samaan saumaan! Tuo ajoitus ei muistaakseni ole vielä kertaakaan mennyt meidän juhlissa ihan nappiin.

Saapa nähdä, miten käy tänä vuonna. Alppiruusut vaikuttavat ainakin siltä, että ne saattavat avata nuppunsa juuri oikeaan aikaan. Ja meillä on niitä pihalla niin paljon, että niiden kukinnan osuminen juhlaan hoitaisi kyllä puutarhan koristelutehtävän.

Kuten aina tähän aikaan vuodesta, potager vetää magneetin lailla puoleensa 

Istutin sinne tänään vielä koristekasvien kukkasipuleita


Sokeriherne on tälläkin kertaa potagerin nopein mullasta ponnistaja

Omenankukkien nuput ovat vasta näin pieniä. Hyvällä onnella pääsemme ihailemaan kukkia juhlassa. Elleivät lämpiävät säät hoida kukintaa pika-aikataululla niin, että se kahden viikon päästä onkin jo ohitse!


Mies on rakensi potagerin pergola-rakennusta valmiiksi samalla, kun minä siistin pihaa ja tein loppuja kylvöjä ja istutuksia potageriin. Meidän työteliäs, pihalla vietetty  perjantai-ilta saa arvoisensa päätöksen rantasaunan pehmeissä löylyissä. Voisiko olla mitään rentouttavampaa, kuin saunan lauteet ja kiireetön vilvoittelu kevätillassa, hedelmäpuiden kukkien tuoksussa ja joka puolella kaikuvan linnunlaulun keskellä. 

Toukokuu on kyllä ihana. Heti kun kesä kunnolla alkaa, tunnelmaan alkaa sekoittua hiukan haikeutta; kesä on niin nopeasti ohi.

Onnellista viikonloppua!

sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Parsateema jatkuu ja sunnuntaibrunssi Firenzessä

Päädyttiin tänäkin viikonloppuna valmistamaan parsaa, koska se on vaan niin hyvää. Tällä kertaa paistettiin parsat pannussa.


Parsan seuraksi tein yksinkertaista ja hyvää vanhanajan sitruunakermakastiketta. Se sopii erinomaisesti yhteen parsan kanssa, mutta yhtä hyvin myös kalan kaveriksi.

Kastikkeen ohje menee seuraavasti: pala voita (n. 25 g)  sulatetaan kattilassa, kaksi kananmunan keltuaista ja 4 dl ruokakermaa vatkataan sekaisin ja kaadetaan hitaasti koko ajan sekoittaen voisulan sekaan, keitetään kunnes seos sakenee. Raastetaan ison sitruunan kuori ja sen jälkeen siitä puristetaan mehu ja molemmat lisätään kastikkeeseen. Maustetaan suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Lopuksi mukaan ripotellaan vielä silputtua ruohosipulia.


Punasipulihilloke




Meidän sunnuntairuokamme alkoivat kuitenkin näyttää kovin arkisilta kun perhechattiin ilmestyi kuvia aamupalasta Firenzessä. Tytär oli valmistanut Suomesta vierailulla olevalle ystävälleen ja kahdelle intialaiselle kämppäkaverilleen sunnuntaibrunssin, jonka teemana oli terveellisyys. Kuvassa etualalla banaanipannareita.

Tytär muuten pääsi onnekseen asumaan tosi kivaan asuntoon Firenzen vanhaan keskustaan, suuren kauniin puiston viereen. Lisäksi häntä lykästi kämppäkavereiden suhteen, sillä kaksi intialaista opiskelijaa ovat paitsi erinomaisen mukavaa seuraa, myös tyttären tavoin kulinaristisista nautinnoista ja ruuanlaitosta kiinnostuneita. 

Niinpä mekin pääsemme usein ihailemaan houkuttelevan näköisiä kuvia milloin intialaisista ateriakokonaisuuksista, milloin suomalaisista ja milloin taas herkkupöydistä paikalliseen tyyliin. 

Olen tästä iloinen, sillä jos osaa rakentaa pieniä juhlia arjen keskelle, ei ihan helposti lopu hauskuus elämästä! 

Innostavaa viikkoa!